nem csak tavaly került bajba a Twitter miatt, hiszen amikor 2018-ban arról írt az oldalon, hogy kivezeti a tőzsdéről a Teslát, amihez a szükséges tőke is a rendelkezésére áll, szintén számos szabályt megszegett. Noha az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) csupán enyhe büntetést rótt ki a milliárdosra, az ügyből keletkező problémák azóta sem szűntek meg, így a befektetők egy csoportja pert indított az eset kapcsán.

Elon Musk visits construction site of the Tesla Giga Factory 03 September 2020, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, head of Tesla, stands on the construction site of the Tesla Gigafactory. In Grünheide near Berlin, a maximum of 500,000 vehicles per year are to roll off the assembly line starting in July 2021. According to the plans of the car manufacturer, the maximum is to be reached as quickly as possible. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A San Franciscó-i bíróság által kedden közzétett adatok szerint ebben a perben Musk ügyvédei a szaúdi állami vagyonkezelő alap vezetőjét, Jasszir al-Rumajjant citálnák a bíróság elé tanúként. Musk akkor arról írt a Twitteren, hogy részvényenként 420 dolláros árfolyamon vezetnék ki a Teslát a tőzsdéről. Noha ma a villanyautó részvényei ennél jóval kevesebbet érnek, ennek az is az oka, hogy azóta egyetlen Tesla-részvényből 15 darab lett két részvényfelosztás eredményeként.

A pert indító befektetők szerint, amikor Musk arról írt, hogy ehhez a pénz is rendelkezésre állt, manipulálta az árfolyamokat. A szaúdi állami vagyonkezelő mintegy 620 milliárd dollár felett rendelkezik a legutóbbi éves jelentés szerint, és Musk azt állítja, egy kézfogásos megállapodásra is sor került közte és az alap vezetője között. Korábbi bírósági iratok szerint a Tesla-vezér SMS-ben panaszkodik al-Rumajjannak, miután egy Bloomberg cikk szerint nincs megállapodás, csak egyeztetés a kérdésben – írja az Insider.

A szaúdi üzletember az állami alap mellett az Aramco és a Newcastle United elnöke is. Musk az olajmonarchiából a Twitter felvásárlásához is kapott segítséget, ám az nem az állami vagyonkezelő közreműködésével történt.