Cégvilág

Megszegte a tőzsdefelügyelettel kötött megállapodást Elon Musk

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) 2018-ban indított eljárást ellen, miután a milliárdos a Tesla tőzsdéről történő kivezetéséről írt a Twitteren.

Az ügy azzal zárult, hogy a milliárdos, illetve a Tesla is külön-külön 20 millió dollárt fizetett, továbbá vállalták, hogy a cég ügyvédei ellenőrzik a vezérigazgató kommunikációját annak megjelenése előtt, illetve Musknak az elnöki posztról is le kellett mondania.

A szokatlan szabályozás betartása problémásnak bizonyult, végül 2019-ben egy szövetségi bíró pontosította, hogy milyen témákban van szükség arra, hogy a vállalat felülvizsgálja a vezérigazgató írásait. Ezek közé tartozik például a gyártás volumene, új üzletek és a vállalat pénzügyi helyzete.

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP

A The Wall Street Journal által megszerzett anyagok szerint az SEC 2019-ben és 2020-ban is többször jelezte a vállalat felé, hogy Musk nem tartja magát a szabályokhoz.

2019 július végén a milliárdos arról írt, hogy szeretné, ha hetente 1000 napelemes tetőt tudnának gyártani az év végéig, míg 2020 május 1-én azt írt, hogy szerinte a vállalat részvényei túl drágák.

Az SEC mind a két esetben jelezte, hogy szerinte ezzel a Tesla megszegte a megállapodást, ám a vállalat ügyvédei szerint az első esetben a tweet mindössze egy törekvést, nem pedig létező gyártási kapacitást fejezett ki, míg a második eset nem a vállalat pénzügyi helyzetére vonatkozott, hanem Musk a magánvéleményt fejezte ki a áráról.

A SEC megállapításai végül nem jártak negatív következményekkel Musk és a számára, ami aláhúzza, hogy mennyire nehéz is a vállalatok és azok vezetőinek közösségi médiás jelenlétét szabályozni.

Elon Musk tőzsdefelügyelet Twitter közösségi média sec Tesla
Kapcsolódó cikkek