Meglepő, vagy nem, de a péntek 13-ához kapcsolódó babona a jelek szerint nem gyűrűzik be a tőkepiacokra. Sőt, a MarketWatch összesítése szerint ez a szerencsétlennek tartott nap inkább jót tesz a részvényeknek, a korábbi adatok szerint ezeknek a kereskedési napoknak a 55,6 százaléka zárult erősödéssel.

Volatilis kereskedési napok péntek 13-án
A magyar tőzsdén péntek 13-án érdemesebb árfolyam-emelkedésre tenni.

A VG gyűjtése szerint a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvények sem ijedtek meg attól, hogy péntek 13-ára fordult a naptár. Az elmúlt 22 évben átlagosan közel két péntek tizenharmadika jutott egy évre, összesen 39. Ebből 16 alkalommal zárt negatív tartományban a BUX, vagyis 

az esetek 59 százalékában kifejezetten jól teljesített a magyar részvénypiac a szerencsétlennek tartott napon. 

Sőt, volt példa 5,8 százalékos erősödésre is, 2020 márciusában, a Covid-pánikeladások idején látott korrekció alkalmával.

Red,Square,Reminder,On,Calendar,On,Friday,13th|unluck|bad,Luck|superstition Red square reminder on calendar on friday 13th|unluck|bad luck|superstition
Fotó: Peppermint Joe

Korábban az Egyesült Államokban azt is vizsgálták, hogy a babonások világnapja milyen hatással van a gazdaságra. A Stress Management and Phobia Institute szerint minden egyes péntek tizenhárom 700-800 millió dollárral veti vissza az amerikai gazdaság teljesítményét, és ez elsősorban az olyan döntésekkel függ össze, hogy a leginkább babonások ekkor nem ülnek repülőre, nem vásárolnak nagyobb értékű termékeket, az üzleti életben pedig későbbre halasztnak fontosabb döntéseket.