Az amerikai Apple jócskán megnöveli termékeinek gyártását Indiában – közölte az indiai kereskedelmi és ipari miniszter, Piush Goyal hétfőn.

A woman with her child walks past an Apple iPhone 14 billboard in Mumbai, India, 05 October, 2022. India's iPhone exports cross 1 Billion dollar in 5 months according to an Indian media report. (Photo by Indranil Aditya/NurPhoto via )
Felpörgetné indiai gyártását az Apple. Fotó: Getty Images

A miniszter úgy nyilatkozott, hogy az amerikai vállalat termékeinek akár 25 százalékát Indiában készíti majd, ami jókora növekedés a jelenlegi 5-7 százalékhoz képest. Az indiai miniszter arra nem tért ki, hogy a cég mikor akarja elérni a célt, és az Apple sem reagált a kijelentésre.

Egyes indiai vállalatok, például a Tata Group, az Apple-nek szállítanak alkatrészeket, az indiai hatóságok pedig arra törekednek, hogy több helyi beszállítót vonjanak be az ellátási láncba, hogy ösztönözzék és diverzifikálják a nemzeti elektronikai ipart.

Az Apple 2017-ben kezdte meg az iPhone-készülékek összeszerelését Indiában.

Az indiai elektronikai és információ-technológiai miniszter a Twitteren hétfőn arról írt, hogy az Apple Indiából származó exportja decemberben elérte az egymilliárd dollárt.

A JPMorgan elemzői egy tavaly készült jelentésükben úgy vélték, hogy 2025-re az összes Apple-termék negyede már Kínán kívül készül a jelenlegi 5 százalék helyett.

Jócskán besegített az Apple az Ericssonnak

Növekvő bevételei dacára nagyot esett az Ericsson nettó nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben. A cég most az indiai piacban, licencbevételei bővülésében és költségcsökkentési programjában bízik.