BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jócskán besegített az Apple az Ericssonnak

Növekvő bevételei dacára nagyot esett az Ericsson nettó nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben. A cég most az indiai piacban, licencbevételei bővülésében és költségcsökkentési programjában bízik.

A befektetőket nem hatotta meg az Ericsson többmilliárdos költségcsökkentéssel kapcsolatos pénteki bejelentése, és inkább a vártnál rosszabb negyedéves nyereség hatása alatt álltak, ennek következtében közel 6 százalékkal, 58,4 svéd koronára (svéd korona = 35,4 forint) gyengült a mobilhálózat-építő társaság árfolyama Stockholmban.

SWEDEN ERICSSON Q4 An exterior of the Ericsson headquarters in Stockholm, Sweden, on Jan. 24, 2020.  Swedish telecom giant Ericsson on Friday presented the company's fourth quarter and 2019 full year result.Photo Fredrik Sandberg / TT / code 10080 (Photo by FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: Fredrik Sandberg / AFP

Ugyanakkor a cég 86 milliárd svéd koronát kitevő forgalma 21 százalékkal nőtt éves alapon, és meghaladta az elemzők 84,2 milliárdos átlagos előrejelzését is, 

amiben oroszlánrésze volt az Apple-lel a múlt hónapban megkötött licencszerződésnek, illetve az abból még a tárgyidőszakban befolyt 6 milliárd koronának.

A megállapodás nem is jöhetett volna jobbkor a svédeknek, hiszen az Ericsson forgalmát visszavetették az amerikai telekommunikációs cégek – például a Verizon – nadrágszíj-megszorításai.

Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy a vállalat szerkezetátalakítási költségek nélküli korrigált üzemi eredménye (EBITA) 9,3 milliárd svéd koronára csökkent az egy évvel korábbi 12,8 milliárdról.

Az EBITA-ráta pedig 17,2 százalékról 10,8-re zsugorodott, és ez messze esik a cég 15-18 százalékos, 2024-ig elérendő célkitűzésétől.

A helyzet pedig előreláthatóan a folyó negyedévben sem javul, Björn Ekholm vezérigazgató szerint a marzs ezúttal is csökkenhet éves összevetésben. A 39 százalékkal, 6,2 milliárd koronára zuhanó nettó eredményt rontotta az Egyesült Államokban esedékes 4 milliárd koronás (388 millió dolláros) pénzbírságra képzett céltartalék, valamint a vállalatot világszerte sújtó magasabb adóteher.

 

A jövőre nézve ugyanakkor reménykeltő lehet a már említett 9 milliárd koronás költségcsökkentés, amely érinti a tanácsadók és az alkalmazottak létszámát, illetve a vállalat ingatlanállományát.

A költségcsökkentő intézkedéseket földrajzilag eltérő ütemben hajtjuk végre, bizonyos helyeken azonnal belevágunk, persze mindenütt tiszteletben tartjuk a helyi munkajogi szabályokat

– mondta Carl Mellander pénzügyi igazgató. A létszámcsökkentés mértékéről egyelőre nem nyilatkozott a cégvezetés.

Az is pozitívum, hogy az Ericsson 21 százalékkal növelte az értékesítéseit Indiában, a trend pedig folytatódhat. Emellett a következő két évben globálisan jelentősen nőhetnek a vállalat licencbevételei. 

A svéd vállalat tavaly év végén kivonult Oroszországból, a (le)lépés anyagi következményeiről azonban a negyedik negyedéves gyorsjelentésében nem számolt be.

Az Ericsson részvényeit a Refinitiv elemzői konszenzusa tartásra ajánlja, a 29 elemző becsléseiből képzett mediáncélár viszont 75 svéd korona, ami a jelenlegi árfolyamot 28 százalékkal haladja meg.

Növekvő költségek emésztik az Ericssont, zuhan az árfolyam

A vártnál nagyobb profitcsökkenésről adott számot a svéd távközlési óriás, amely költségcsökkentést és áremeléseket egyaránt tervez.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.