Vádat emelt a McDonald’s egykori vezérigazgatója, Stephen Eastbrook ellen az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC), mert a cégvezető és a vállalat hazudott a befektetőknek, amikor Eastbrook elhagyta a céget 2019 novemberében.

McDonald's Officially Unveils Its New Headquarters In Chicago
Fotó: Scott Olson / Getty Images

A vezérigazgató és a gyorsétteremlánc közötti szerződésbontásban ugyanis az szerepel, hogy Eastbrook eltávolítása ok nélkül történt, miközben az SEC szerint munkahelyi viszony lett a veszte. 

A vádak szerint a McDonald’s tudott a viszonyról, ám mégis beleegyezett, hogy az a hivatalos elbocsátásnak ne legyen része, 

ezért Eastbrook jelentős mennyiségű részvényt tarthatott meg, amelyet egyébként vissza kellett volna adnia a társaságnak.

Az ügyben végül Eastbrook vállalta 400 ezer dolláros bírság kifizetését és a vezetői pozíciótól való öt éves eltiltást, ugyanakkor bűnösségét nem ismerte be, igaz, nem is tagadta. A jogsértő vállalat viszont együttműködésének köszönhetően nem szembesül büntetéssel. 

A McDonald’s egyébként 2020 júliusában további vállalaton belüli viszonyokban is érintettnek találta Eastbrookot.

Az SEC szerint a cégvezető gondatlan volt, amikor nem beszélt ezekről a vállalati szabályokat megszegő lépéseiről távozásakor, ami hatással volt a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos juttatásaira is – írja a Financial Times.