Több mint 5 milliárd dollár értékben azonosított az FTX-hez kapcsolódó eszközöket készpénzben és likvid kriptodevizákban a csődbe menekült cég új vezetése, mely a felszámolást végzi – közölték a vállalat ügyvédei a csődeljárásnak helyet bíróságon. Hozzátették, több száz, könyv szerinti értéken 4,6 milliárd dollárt érő további értékesítését is tervezik az ügyfelek kártalanítása érdekében.

House Financial Services Committee Hearing On FTX John Ray, chief executive officer of FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, during a House Financial Services Committee hearing investigating the collapse of FTX in Washington, DC, US, on Tuesday, Dec. 13, 2022. House lawmakers were supposed to get their chance to grill the FTX founder on the collapse of his digital-asset empire, but the former crypto billionaire was arrested in the Bahamas on Monday after the US government filed criminal charges amid multiple probes into his possible misconduct. Photographer: Al Drago/Bloomberg via Getty Images
Fotó: GettyImages

Ezeket az eszközöket ugyanakkor a novemberi csődvédelem idején értékelték, ám azok nem tartalmazzák a bahamai hatóságok által lefoglalt 425 millió dollárt. Az FTX ügyvédei szerint az továbbra sem világos, hogy mekkora követeléssel rendelkeznek a kriptotőzsde ügyfelei a csődbe ment céggel szemben, ám a kezdeti egy millióra becsült ügyfél helyett már mintegy 9 millió felhasználót azonosítottak.

Andrew Dietderic, a cég ügyvéde a bíróság előtt elmondta azt is, hogy a cég felszámolását végző új vezetőség – élén a korábban az Enron felszámolását is vezető John J. Ray III-mal – az alapoktól építi fel a cég pénzügyi mérlegét, ahelyett, hogy a korábbi menedzsment közléseire hagyatkozna. Mindeközben 

jó úton halad a vállalat több mint 300, főként a kriptoszektorban érdekelt startupból álló nem stratégiai befektetésének pénzzé tétele is.

A Sam Bankman-Fried által ellenőrzött különböző cégek, mint az FTX vagy az Alameda Research több mint 5 milliárd dollárt fektettek különböző startupokba, de kockázati tőkealapokba is, mint például a Sequoia Capital, ami viszont az FTX befektetője volt, egyfajta önnön farkába harapó kígyóhoz hasonlatosan.

Az FTX élén jelenleg álló John J. Ray III szerint azonban a portfólióban található cégek jelentős része maga is bajban lehet az iparágat sújtó problémák miatt, és a kriptoeszközök árfolyamának zuhanása érintheti ezen – az ügyfelek kártalanításának fontos forrását adó – vállalatok értékét is. Ray még a csődeljárás kezdetén közölte, hogy a kriptotőzsde nem rendelkezett megbízható pénzügyi feljegyzésekkel és számos hagyományos vállalati ellenőrzési megoldás is hiányzott.

Csődje előtt egymilliárd dollárt fektetett kazah bitcoinbányákba a bukott kriptoguru

Két német és három kazah bitcoinbányász alapította a Genesis Digitalt. A kazahsztáni széntüzelésű erőművekre alapozva, százezer amerikai otthon áramfogyasztásának megfelelő kapacitást kiépítve.

A csődeljárás megindítása óta az FTX több menthető egységet dobott piacra, így eladó többek között az Embed Financial Technologies, a LedgerX, az FTX Japan és az FTX Europe is, ugyanakkor az FTX.com vagy az FTX.US értékesítésére nem történt eddig kísérlet. A károsultakat képviselő egyik ügyvéd, Kris Hansen szerdán arról beszélt, hogy szóba került a tőzsdék újraindítása, ami jelentős értéket teremthet a károsultak számára, ha sikerül végrehajtani – olvasható a The Wall Street Journal összefoglalójában.

Az ügyben eljáró bíró tudomásul vette kétpárti szenátorok levelét, mely a felszámolásban részes Sullivan & Cromwell LLP ügyvédi iroda függetlenségét kérdőjelezte meg, ám azt nem megfelelő kommunikációnak nevezte, mely nem lesz hatással döntéseire az ügyben. A szenátorok problémája az volt, hogy az iroda már az összeomlást megelőzően is dolgozott az FTX-nek. Tekintve a feljegyzések hiányát a kriptotőzsdénél, az ügyvédi iroda korábbi együttműködése a vállalatnál azonban akár segítheti is az eltűnt pénz megtalálását.