Egyre újabb és újabb szálai feslenek fel a csődvédelembe menekült FTX kriptotőzsde szövevényes üzleteinek. Sokan futnak a pénzük után, a legtöbben csekély sansszal. A legfrissebb fejlemény, hogy a bukott kriptoguru, Sam Bankman-Fried az FTX összeomlása előtt 

egymilliárd dollárt fektetett kazahsztáni bitcoinbányákba.

 

Top,View,Digital,Currency,Golden,Bitcoin,With,Kazakhstan,Map,Background. Top view digital currency golden bitcoin with kazakhstan map background.
Fotó: Shutterstock

A Genesis Digitalt 

két német és három kazah bitcoinbányász alapította

még 2017-ben. A tervük az volt, hogy bitcoinbányászati adatközpontokat hoznak létre Kazahsztánban, kihasználva az ottani széntüzelésű erőművekkel előállított, viszonylag olcsó villamos energiát. Ahogy Abdumalik Mirakhmedov, az egyik kazahsztáni társalapító fogalmazott egy interjúban: 

Mi hoztuk a szakértelmünket, a német partnerek pedig a technikai know-how-t.

A német társalapítók, Marco Streng és Marco Krohn többéves bitcoinbányászati tapasztalattal érkeztek, míg a kazah üzletembereknek helyi kapcsolataik és kereskedelmi múltjuk volt. 

A Genesis Digital 280 megawatt beépített kapacitással rendelkezett 2021-ben, ami nagyjából százezer amerikai otthon áramfogyasztásának felel meg. 

Kazahsztán a globális bitcoinbányászat egyik központja,

amely 2021 közepén az „iparág” csaknem egyötödének adott otthont a Cambridge Electricity Consumption Index szerint. Különösen azután lett népszerű, hogy bányászokat tiltottak ki Kínából.

Tavalyelőtt Bankman-Fried 

százmillió dollárt irányított a kazahsztáni cégbe az Alameda kriptofedezeti alapból,

amelyben 90 százalékos irányítással rendelkezett. 2021 októberétől a Genesis Digital igazgatóságában is helyet kapott. Még abban az évben fogadta őt a kazah elnök, aki az ügyet ismerők szerint szkeptikusan fogadta a nagy ívű terveket a magas energiaköltségek miatt. Ennek ellenére az Alameda 2022 elején még 550 millió dollárt fektetett be a vállalatba, majd az FTX csődje előtt nem sokkal további egymilliárd dollárt.