Profitfigyelmeztetést adott ki pénteken a Southwest Airlines, így meglepetésszerű veszteségről adhat számot a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan a decemberi rendkívüli időjárás okozta járattörlésekkel kapcsolatos költségek miatt.

Stranded Southwest Airlines passengers looks for their luggage in the baggage claim area at Chicago Midway International Airport in Chicago, Illinois, on December 28, 2022. - The perfect storm of fierce snow squalls, howling wind and sub-zero temperatures forced the cancellation of thousands of flights in recent days, including around 5,900 on Tuesday and Wednesday, according to tracking site FlightAware.com. Most of the cancellations on December 27-28 were at Southwest Airlines, which pulled more than 60 percent of its flights due to cascading logistics issues. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Fotó: AFP

A legnagyobb amerikai légitársaságok közé tartozó vállalatot érzékenyen érintették az Egyesült Államokra decemberben lecsapó sarkvidéki hóviharok. December 21–31. között több mint 16 700 járatot volt kénytelen törölni, mivel a rendkívül kedvezőtlen téli időjárás okozta fennakadásokat tovább súlyosbította a vállalat elavult menetrendezési rendszere és rendkívül összetett hálózata.

A Southwest becslései szerint a járatkimaradások összességében 725–825 millió dollár közötti összeggel csökkentik az eredményt, emiatt veszteséges lesz a negyedik negyedév.

Ez igen kellemetlen negatív meglepetés, a FactSet elemzői konszenzusa ugyanis 315,1 millió dolláros adózott nyereséget várt 2022 utolsó három hónapjára.

A rendkívüli eredményrontó tételek nagy részét, 400-425 millió dollárt a járatkimaradásokból eredő bevételkiesés teszi ki, a becsült költségek fennmaradó részét pedig az utasoknak fizetendő kompenzációk adják. A többletkiadásokat csak részben ellensúlyozza a fel nem használt üzemanyagon megspórolt összeg.

A társaság azzal számol, hogy a rendelkezésre álló ülőhelymérföldek (ASM) 6 százalékkal maradhattak el az utolsó negyedévben a pandémia előtti szinttől, szemben a korábbi iránymutatással, amelyben még mindössze 2 százalékos csökkenést vetített előre a vezetőség.

A Southwest részvényei 1,2 százalékkal ereszkedtek a rossz hírre a tengerentúli tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben. A hivatalos tőzsdenyitást követően azonban felfelé vette az irányt a kurzus, az általánosan optimista befektetői hangulatnak köszönhetően.