A nagy amerikai légitársaságok több ezer járatot töröltek a hét végi téli viharok miatt, amelyek végigsöpörtek az egész országon. Keddre szinte az összes társaság működése helyreállt, a Southwest Airlinest leszámítva. Hétfőn a Southwest járatainak több mint 70 százalékát törölték, kedden pedig még mindig le kellett mondani 60 százalékukat. A társaság azt is közölte, hogy a következő napokban a szokásos menetrendjükhöz mindössze egyharmad részben tudják tartani magukat. Az American, a United, a Delta és a JetBlue keddre járatainak kevesebb mint 2 százalékát volt kénytelen lemondani – írta meg az AP hírügynökség.

Southwest cancels more than 2,800 flights
Fotó: Tayfun Coskun / AFP

A Southwest annyival jobban megszenvedte ezt a hét végi vihart, hogy az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma vizsgálatot indított az ügyben. A hatóság szerit a Southwest járattörlési számai aránytalanok és elfogadhatatlanok.

Az Egyesült Államokban pusztító vihar súlyosan károsította a légitársaságokat is. Szombaton és vasárnap járataik 20 százalékát törölték, a Buffalo Niagara nemzetközi repülőtér pedig, amely közel van a vihar epicentrumához, kedden továbbra is zárva tart. 

A Southwest ehhez képest keddig 2950 járatából 2549-et törölt.

Folyamatosan emelkedik a rendkívüli időjárás áldozatainak száma az Egyesült Államokban

A mentésbe a Nemzeti Gárda több száz tagja is bekapcsolódott, a rendőrségnek vasárnap estig 500 alkalommal kellett bajba került emberek segítségére sietnie.

A Southwest azzal indokolja a folyamatos járattörléseit, hogy a vihar alatti lemondások miatt a repülőgépei és a személyzete szétszóródott az országban, és emiatt nem tudja elindítani a további gépeit.

Tehát a farkunkat kergettük, próbáltunk utolérni, és biztonságosan visszatérni a rendes kerékvágásba, amilyen gyorsan csak lehet, ez az első számú prioritásunk

– mondta a társaság szóvivője.

A közlekedési minisztérium a Twitteren aggodalmát fejezte ki a Southwest elfogadhatatlan járattörlései és késései, valamint a gyors ügyfélszolgálat hiányáról szóló bejelentések miatt. A minisztérium megvizsgálja, hogy a Southwest tehetett-e valamit a törlések ellen, és hogy a légitársaság betartja-e az ügyfélszolgálati szabályokat.

A társaság elleni eljárást Joe Biden elnök is megerősítette a Twitter-csatornáján.