Felülvizsgálat alá helyezte a Masterplast részvényeire vonatkozó 7395 forintos célárat az MKB Bank csütörtök reggel kiadott kommentárjában. 

Masterplast 2022.09.27. Vémi Zoltán / Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A befektetési szolgáltató azért döntött így, mert az építőipari anyagokat gyártó társaság múlt héten profitfigyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy az újlakás-építéshez kapcsolódó építőipari termékek iránt visszaeső kereslet, valamint a magas alapanyagárak és a devizaárfolyamok alakulása következtében a negyedik negyedévet veszteséggel zárta. Emiatt az egész éves eredmény-előrejelzését is lefelé módosította a vállalat.

A forgalom ennek fényében az előre jelzett 225 millió euróval szemben 202 millióra futhatott be 2022-ben, az EBITDA pedig a korábban várt 26,7 millió euróval szemben mintegy 20 milliós lehet, míg az adózott eredmény soron 15,5 millió eurót könyvelhet el a társaság, bő 2,5 millióval kevesebbet a korábban tervezettnél.

Az MKB kommentárja szerint a Masterplastnál hosszú ideje nem volt példa negatív profitfigyelmeztetésre, a közelmúltban többször is felfelé módosította eredményvárakozásait a cég, legutóbb szeptemberben. A kedvezőtlen hírek miatt a bankház  felülvizsgálja a részvényre vonatkozó célárfolyamot, és hamarosan közzéteszi frissített vállalatértékelési modelljét.

A Masterplast árfolyama két százalékkal csökkent az idén, a csütörtöki kereskedést viszont félszázalékos emelkedéssel indította a kurzus.