Módosítja a Masterplast a korábban közzétett, a 2022-es évre vonatkozó eredmény-előrejelzéseit – erről pénteken számolt be a társaság. A közleményből kiderül, nem teljesülnek a szeptember 20-i befektetői prezentációban vázolt főbb sarokszámok. Sőt a negyedik negyedév veszteséggel zárul adózás után. A részvények árfolyama 2 százalékkal esik a bejelentés utáni percekben.

Masterplast 2022.09.27. Vémi Zoltán / Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság


A társaság negyedik negyedéve kedvezőtlenül alakult a magas alapanyagárak, a csökkenő értékesítési volumen és a devizaárfolyamok alakulása következtében – olvasható a BÉT-en megjelent közleményben. A magas termelési költségszint a piac szűkülésével együtt alacsonyabb marzsot és emiatt 

negyedéves szinten adózás utáni veszteséget eredményezett.

A negatív piaci tendenciák elsősorban az újlakás-építéshez kapcsolódó termékeket érintették, a hőszigetelő anyagok forgalma továbbra is megfelelő maradt. A társaság jelentős alapanyagkészlettel rendelkezik, amely a gyártásbiztonságot garantálja, de 2023 első fél évében még magas átlagos alapanyagárakat jelenthet.

A tavalyi évre előzetesen az előre jelzett 225 millió euróval szemben 202 millió euró árbevétellel, az előre jelzett 26,7 millió euróval szemben mintegy 20 millió euró EBITDA-val, az előre jelzett 18,1 millió euróval szemben hozzávetőlegesen 15,5 millió euró adózott eredménnyel számol a Masterplast.

Az iparági környezetre tekintettel a társaság a 2023. év első és második negyedéve tekintetében az év azonos időszakainak magas 2022. évi bázisához képest visszaesésre számít, amelyet ellensúlyozhat a 2023 második fél évében már működő két EPS gyártó és egy XPS gyártó új termelőüzem kibocsátása, valamint a várakozásaik szerint elinduló európai szintű felújítási programok és támogatások elérhetősége.

A Masterplast árfolyama napi
A bejelentésre 2 százalékos árfolyamesés, majd gyors visszarendeződés volt a reakció.