Washingtoni bírósághoz fordul a Mol, hogy érvényt szerezzen a horvát állammal szemben tavaly megnyert perben neki megítélt, 236 millió dolláros kártérítés kifizetésének a Mol–INA-ügy kapcsán.

bírósági döntés
Fotó: Shutterstock

A magyar olajtársaság számára tavaly júliusban hirdetett kedvező ítéletet a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID). A hosszúra nyúló választottbírósági eljárást még 2013-ban indította a Mol Horvátországgal szemben, amiért az több ízben megsértette a felek között 2009-ben megkötött, elsősorban a gázkereskedelmet szabályozó szerződéseket.

Az ICSID háromtagú tanácsa egyhangúan visszautasította a horvátok azon védekezését, hogy a 2009-es szerződések vesztegetés eredményeként jöttek volna létre.

Az ítélet szerint Horvátország jelentős károkat okozott az INA-nak, közvetve pedig a Molnak, mivel szerződéses kötelezettsége ellenére sem vette át az INA gázkereskedelmi üzletágát, továbbá nem a szerződésnek megfelelően történt a földgáz árszabályozása és a bányajáradék mértékének emelése sem, 167,8 millió dolláros veszteséget okozva a Molnak.

A testület a szóban forgó ügyben összesen 236 millió dollár (akkori árfolyamon 96,45 milliárd forint, mai árfolyam mellett 84,16 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a Molnak.

A magyar vállalat a döntés bő fél évvel ezelőtti kihirdetésekor még arra számított, hogy ezt az összeget néhány hónapon belül kifizethetik a horvátok. A hírek szerint erre azonban a mai napig nem került sor, a Mol a várakozást megelégelve ezért szerdán az amerikai fővároshoz tartozó District of Columbia bíróságához nyújtott be – több mint 1500 oldalas – kérelmet a követelés érvényesítésére.

A Mol jogi csapata nem unatkozik az év elején, néhány napja ugyanis arról szóltak a hírek, hogy a szlovák leányvállalatot terhelő különadó ügyét is a washingtoni választottbíróság elé vinné a magyar társaság.