Perre készül a szlovák kormánnyal szemben a Mol és helyi leányvállalata, a Slovnaft az északi szomszédunknál tavaly decemberben elfogadott extraprofitadó miatt.

Hungary Daily Life
Fotó: NurPhoto

Ügyvédeink a jogszabály elfogadásának teljes folyamatát elemzik, különösen annak parlamenti vitájára tekintettel, amely során a volt pénzügyminiszter az intézkedést a magyar tulajdonosok elleni szabályozásként mutatta be. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy egy esetleges per sikert hozhat számunkra

– magyarázta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője az Euractiv beszámolója szerint.

A különadó parlamenti jóváhagyását megelőző vitában az akkor még hivatalban lévő Igor Matovič pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy az bevezetésével Szlovákia több pénzt kaphat az olajipari cég magyar tulajdonosaitól. A Slovnaft száz százalékban a Mol tulajdonában áll.

A magyar olajtársaság annak ellenére terelné jogi útra az ügyet, hogy a szlovák kabinet a Slovnaft nyomására több kedvezményt is tett az eredeti tervezethez képest. A vállalatot így 70 helyett csak 55 százalékos adókulcs terheli, és azt csupán a 2022-es év után kell befizetni. A különadó eredetileg 2025-ig maradt volna érvényben.

A Mol – az Exxon példáját követve – a washingtoni választott bíróságon indítana pert. Az amerikai olajóriás december végén nyújtott be keresetet az EU ellen, hogy megakadályozza az olajipari cégek nyereségére kivetett különadó bevezetését.

Figyeljük az ExxonMobillal kapcsolatos híreket, amely amiatt támadta meg bíróságon az uniós rendeletet, mert indoklásuk szerint az uniós hatóságok túllépték hatáskörüket, és azzal érvelnek, hogy az energiaválságra adott ilyen megoldások valójában kontraproduktívak

– mondta Molnár.

A Slovnaft szerint a profitadókulcs a mérséklés ellenére még mindig nagyon magas. Az Európai Bizottság a tagállamok számára a 33 százalékos minimális adókulcsot javasolta. Németország ezt a minimális kulcsot választotta, Ausztria pedig 40 százalékban határozta meg az extra közteher mértékét. A Slovnaft egyelőre mindkét piacra exportálja termékeit, a magas szlovák adókulcs miatt azonban hátrányos helyzetbe kerül ezeken a külpiacokon.

Kivételes helyzetben a Mol szlovák leánya

Szlovákia Ukrajnába és Csehországba irányuló dízelexportját nem fogja befolyásolni a februárban életbe lépő szankció.