Lapértesülések szerint szerdán kezdődnek a karácsony előtt kiszivárogtatott leépítések a Goldman Sachsnál. A munkatársaknak küldött év végi hangüzenetében David Solomon vezérigazgató is a januári létszámcsökkentésre figyelmeztetett. Egyes források 3 ezres karcsúsításról beszélnek, mások szerint még nincs pontos szám, de több ezren veszíthetik el a munkájukat. 

The Goldman Sachs Group Inc. logo is displayed in the reception area of the One Raffles Link building, which houses one of the Goldman Sachs (Singapore) Pte offices, in Singapore, on Saturday, Dec. 22, 2018. Singapore has expanded a criminal probe into fund flows linked to scandal-plagued 1MDB to include Goldman Sachs Group, which helped raise money for the entity, people with knowledge of the matter said
A szűkösebb időkre készül a Wall Street, elküldik a most már feleslegessé vált bankárokat.
Fotó: Getty Images

A Bloomberg News vasárnap 3200 állás megszüntetéséről írt. 

A Goldman 49 100 alkalmazottat jelentett a harmadik negyedév végén, míg 2019 decemberében 38 ezren dolgoztak a banknál. A többi Wall Street-i bankházhoz hasonlóan a Goldman is agresszíven bővítette a létszámot 2020-ban és 2021-ben, hogy lépést tartson az akvizíciós hullámmal. Ám az idei év már egy másik történet: a gazdasági lassulás, az európai háború és az emelkedő kamatlábak medvepiacot és a vállalatfelvásárlások visszaesését hozták.

A karcsúsítással nincs egyedül a Goldman. 

A Morgan Stanley is 2 százalékos leépítést hajtott végre. És az időzítés sem véletlen. A Wall Street-i befektetési bankárok az éves fizetésük nagy részét bónuszban kapják, amelyet általában január végén fizetnek ki. Tavaly a valaha mért legnagyobb éves bevételcsökkenést szenvedték el a nagy Wall Street-i bankházak. Emiatt a részvénykibocsátásokra szakosodott bankárok bónusza 40 százalékkal is csökkenhet. Ráadásul, a bónuszokat 

nemcsak jutalmazásra, de hallgatólagos felmondásra

is használja a tengerentúli bankszektor. Bár a pandémia idején felfüggesztették az alulteljesítő munkatársak év végi elbocsátásának gyakorlatát, most több bank, így a Goldman is újra bevezette. Ahogy egy szelídebb HR-eszköz, a zéró bónusz is ismét előkerült. Ez a Wall Street íratlan törvényei szerint egyértelmű felszólítás az önkéntes felmondásra. A pandémia előtti statisztikák szerint a Goldman Sachs évente bő 1 százaléknyi létszámot faragott le az alulteljesítők körében. A mostani létszámleépítésekhez még ezt is hozzá kell számolni.   

Hosszú hetek óta keringenek becslések a 2022-es bónuszokról az amerikai bankszektorban. Amíg 

a befektetési bankárok bónuszai 45 százalékkal is elmaradhatnak 

az egy évvel korábbitól, addig a fix jutalékkal dolgozó brókerek jövedelme csak 10-15 százalékkal csökkenhet, köszönhetően a meredek esések ellenére rendkívül volatilis részvénypiacoknak. 

A Goldman Sachs árfolyama 2020-tól
 

A Goldman Sachs részvényárfolyama pénteken 1,26 százalékot emelkedett, a múlt heti teljesítménye is közel 2 százalékos plusz volt. A kurzus az elmúlt egy hónapban bő 3 százalékot esett, ezzel az 1 százalékot süllyedő S&P 500 indexnél is rosszabb teljesítményt nyújtott.