A Goldman Sachsnál dolgozó junior bankárok egy része a tavalyi bónuszának csupán tizedét kapja idén – az erről szóló értesítőket a héten kaphatták kézhez az érintett dolgozók.

Exhausted,Frustrated,Upset,Nervous,Feeling,Tired,Lawyer,Trying,To,Concentrate Exhausted frustrated upset nervous feeling tired lawyer trying to concentrate holding spectacles in hand sitting in front of computer's screen with closed eyes
A Goldman Sachs több bankára kimerült és frusztrált. Sokan úgy érzik, hogy a bónuszuk nem arányos munkájuk eredményével.
Fotó: Roman Samborskyi 

Van, aki a tavalyi százezres jutalom helyett most csupán 10 vagy 15 ezer dollárt kap munkája elismeréséül. Ugyanakkor a befektetési bank a kezdő bankárok évi átlagos 85 ezer dolláros fizetését 110 ezer dollárra emelte.

Bennfentesek szerint hiába az emelés, a tavalyi átlagos 95 ezer dolláros bónusz és a rengeteg túlóra után nagy a csalódottság a fiatalok körében. 

A szokásosnál is borúsabb a hangulat

– mondta a New York Post egyik forrása. A dolgozó arra utalhatott, hogy a befektetési bank néhány hete közölte: elküldi 3200 munkavállalóját. A Goldman Sachs negyedéves eredménybeszámolóján, múlt héten Denis Coleman pénzügyi igazgató elmondta, hogy a kompenzáció összességében 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ráadásul mivel 10 százalékos létszámbővülés is volt, kevesebbet tudnak utalni fejenként.

Egyesek szerint tömeges felmondásokra lehet számítani a bónuszok kifizetése után.

A bónuszok a bank általános teljesítményét tükrözik. Az intézmény tavaly  66 százalékkal kisebb nyereséget és 16 százalékkal alacsonyabb bevételt ért el, mint egy évvel korábban. Az állományban maradó munkavállalók frusztrációját növeli, hogy a Goldman Sachs hamarosan a világ minden tájáról hazahívja stratégiáit, konferenciát szervez a számukra. 

A dolgozók nehezményezik, hogy amikor a bónuszokra nincs elég pénz, akkor a hazahívottak minden extra kiadásait gálánsan fedezik, kezdve az utazástól az elszállásoláson át a bankettekig.