Két és fél százalékot esett a Goldman Sachs részvényárfolyama kedd kora délután, miután az amerikai nagybank a vártnál is sokkal nagyobb mértékű, 69 százalékos profitcsökkenésről adott számot a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan. A pénzügyi gigász eredményét az összességében romló gazdasági környeztet és a lakossági üzletág súlyos veszteségei mellett a befektetési banki szegmens gyenge teljesítménye is tetézte.

U.S. Stocks Fall From Record as Microsoft, Google Miss on Profit
Fotó: Bloomberg

A pénzügyi óriás 1,33 milliárd dollár – egy részvényre vetítve (EPS) 3,32 dollár – nyereséget könyvelt el a december végén zárult három hónapban, messze elmaradva ezzel a az egy évvel korábbi 3,81 milliárdos eredményről. A tényadat az elemzői várakozásokat is jócskán alulmúlta, a Wall Street ugyanis 5,48 dolláros EPS-re számított. 

A Goldman Sachs legutóbb 2011 őszén múlta alul ennél is jobban a szakértői prognózist.

A háromhavi 10,59 milliárd dollár bevétel ennél kevésbé, 16 százalékkal esett vissza, ám ugyancsak csalódást keltett a piac 10,83 milliárdos várakozásaihoz képest. 

Az eszközkezelői bevételek bő negyedével, 3,56 milliárd dollárra estek vissza, a befektetési banki bevételek pedig 48 százalékkal zsugorodtak, miután elmaradtak a cégfelvásárlások, és a lényegében befagyott az IPO-piac. A jegybanki szigorítás hatására felerősödő piaci volatilitás viszont fellendítette a Goldman értékpapír-kereskedelmi üzletágát. A kötvény-, deviza- és árutőzsdei kereskedésből származó bevétel 44 százalékkal ugrott meg, miközben a részvénypiaci bevételek 5 százalékkal csökkentek éves alapon.

Mindezt a kereskedelmi banki szegmens jelentős adózás előtti vesztesége súlyosbította, amely 1,2 milliárd dollár volt az időszak végén. Az eredményt tovább rontotta, hogy a nem teljesítő hitelekre 972 millió dolláros céltartalékot különített el a vállalat a negyedik negyedévben, 2022-ben pedig 2,7 milliárdos tartalékot képzett az esetlegesen bedőlő hitelek fedezetére.

A nagybank 2022-ben 47,37 milliárd dollár bevétel mellett 11,26 milliárdos nyereséget termelt. A tisztított EPS 30,06 dollár volt, alig több mint fele az egy évvel korábbinak.

A Goldman Sachs árfolyama 2022-től
 

A működési költségek mintegy 11 százalékkal emelkedtek tavaly év végén, ami a gyenge teljesítmény mellett megmagyarázza, hogy miért kénytelen több ezer dolgozójától megválni a bankház. A leépítések az év elején már meg is kezdődtek a hírek szerint.

A múlt héten jelentő szektortársak közül a JPMorgan és a Bank of America a magas kamatkörnyezetben megugró nettó kamatbevétellel felülmúlta a piaci profitvárakozásokat, a Wells Fargo és a Citigroup azonban vegyes eredményeket szállított. A Morgan Stanley a Goldmanhoz hasonlóan kedd kora délután jelent.