Újabb hatezer dolgozójától válik meg a Philips a tavaly ősszel bejelentett négyezer fős leépítést követően, a holland elektronikai és egészségipari eszközöket gyártó társaság ezzel ellensúlyozná az amerikai leánycégének termékvisszahívási botrányához kapcsolódó veszteségeket.

Philips office building in Warsaw, Poland on July 29, 2021.
Fotó: Beata Zawrzel / Getty Images

Az állomány 8 százalékát érintő elbocsátásokat két ütemben hajtják végre, a szóban forgó pozíciók első felét még idén megszüntetik, a fennmaradó részt pedig 2025-ig hajtja majd végre a konglomerátum, amely 

a 2021-es 3,3 milliárd eurós nyereség után tavaly 1,6 milliárd eurós veszteségbe futott bele, 

nagyrészt a tengerentúli érdekeltségét érintő problémák miatt.

A vállalat még 2021-ben kényszerült milliós tételben visszahívni a Philips Respironics leánycége által gyártott DreamStation típusú lélegeztetőgépet, miután kiderült, hogy az eszközök használata során kibocsátott anyagok rákot, illetve légzésszervi nehézségeket okozhatnak. A visszahívások miatt 1,3 milliárd eurós leírást volt kénytelen elkönyvelni az anyacég.

Roy Jakobs vezérigazgató szerint 2022 

nagyon nehéz év volt a Philips és a befektetők számára egyaránt, és további határozott lépéseket tesznek a működés javítása és a teljesítmény fokozása érdekében.

A keserű pirula mellett cukorkát is kaptak a részvényesek, a legutóbbi, negyedik negyedév ugyanis a vártnál jobban sikerült az amszterdami székhelyű vállalatnál.

A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) éves alapon négymillió euróval, 651 millióra bővült az október és december közötti időszakban, bő 50 százalékkal múlva felül az elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) ugyanakkor még 12 centes veszteséget mutat. 

 

A bevételek mintegy 10 százalékkal, 5,42 milliárd euróra emelkedtek, ami kellemes meglepetés a szakértők előzetes, 4,93 milliárdos prognózisához képest.

A munkaerő-állomány csökkenésével járó átszervezéstől az EBITDA-marzs 10 százalék feletti bővülését reméli a vezetőség 2025-re, a bevételek 5 százalék körüli bővülése mellett.

A befektetők kedvezően fogadták az év végi javuló teljesítményt és a profitabilitás helyreállítása érdekében tett lépéseket, a Philips részvényárfolyama 5 százalékkal ugrott meg a hétfői tőzsdenyitást követően.