Négyezer dolgozójától válik meg azonnali hatállyal a Philips, miután a holland elektronikai konglomerátum a vártnál nagyobb veszteségről számolt be hétfő reggel.

Philips Lumiblade Creative Lab
Fotó: Ralph Orlowski / Bloomberg via Getty Images

A munkaerő mintegy 5 százalékát érintő leépítést a Frans van Houtent október közepén váltó új vezérigazgató, Roy Jakobs jelentette be, hozzátéve, hogy a vállalatnak a korábbinál több kihívással kell szembenéznie, amit a negyedéves eredmény is tükröz. Az újdonsült cégvezető szerint az elbocsátások hozzájárulnak a termelékenység és a gyors reagálóképesség javításához.

A működés átszervezése és áramvonalasítása várakozásaik szerint 300 millió eurós költséget ró majd a társaságra, amely főként az Egyesült Államokban és Hollandiában dolgozó munkatársaktól válik majd meg.

Az eindhoveni központú vállalat 1,33 milliárd eurós adózás utáni veszteséget mutatott ki a szeptemberben zárult három hónapban, ami óriási visszaesés az egy évvel korábbi, közel hárommilliárd eurós nyereséghez képest. A Philips két hete adott ki újabb profitfigyelmeztetést, amelyben egész éves tervszámait is jelentősen visszavágta az ellátási problémák, valamint a lélegeztetőgépeket gyártó leánycégén elkönyvelt, 1,3 milliárd eurós leírás miatt. A tetemes háromhavi veszteség még így is meglepte az elemzőket, akik a FactSet konszenzusa alapján a tényadatnál jóval kisebb, 838 milliós veszteséget jeleztek előre.

Az egyedi tételekkel szűrt, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 60 százalékkal 209 millió euróra esett vissza. A forgalom éves alapon 6 százalékkal, 4,3 milliárd euróra mérséklődött.

Az év utolsó három hónapjában 5 százalék körüli bevételcsökkenést vár a vezetőség, az EBITDA-marzs kedvező forgatókönyv esetén meghaladhatja a 10 százalékot.

A Philips piaci értékének 70 százalékát – 30 milliárd eurót – veszítette el tavaly június óta, miután azzal sokkolta befektetőit, hogy amerikai leánycége, a Philips Respironics 5,5 millió alvás közbeni légzészavarok kezelésére használt lélegeztetőgépet kényszerült visszahívni, mivel a gépekben használt hab mérgezővé válhat. A tengerentúli érdekeltségen elkönyvelt értékvesztés jelentősen rontotta az időszak eredményét.

 

Jakobs elmondta, hogy legfontosabbnak a vállalat hírnevének helyreállítását, a visszahívások mielőbbi befejezését, valamint a csip- és kapacitáshiányból adódó ellátási kihívások megoldását tekinti. 

A likviditás biztosítására egy egymilliárd eurós hitelfelvételt is tervez a vállalat.

Idén 60 százalékos árfolyamveszteséget szenvedtek el a részvényesek, a hétfői kereskedés elején azonban fél százalékot tudott javítani a kurzus.