Összesen 3615 foglalkoztatott, 165 saját szabadalom és védjegy, 435 milliárd forint árbevétel 44 százaléknyi exportrészesedéssel: ezek voltak a főbb számai 2022-ben a Hiventures 446 startupot és 32 érettebb vállalatot tömörítő portfóliójának – derül ki a tőkealap-kezelő évértékelő közleményéből. Érdekesség, hogy a tőkefinanszírozott vállalkozások árbevétele szinte megegyezik a harmadik leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc vagyonával (436,5 milliárd forint).

hiventures
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MFB csoporthoz tartozó állami tulajdonú társaság, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjeként európai uniós és saját forrásból támogatja a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémát, finanszírozást biztosítva az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig.

„A tőkefinanszírozás mint növekedést biztosító alternatíva startupkörökön kívül Magyarországon kevésbé volt elterjedt. Ezért amikor elindítottuk a már érettebb vállalkozásokat célzó termékportfóliónkat, azt a szerepet is felvállaltuk, hogy felkészítsük a piacot: eloszlassuk a kétségeket, feltárjuk a és a tőkebefektetés közti különbségeket, valamint megmutassuk a konstrukcióban rejlő lehetőségeket” – mutatott rá Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A Hiventures 2022-ben:

  • 32 vállalattal dolgozott együtt,
  • 17 milliárd forint forrást biztosított nekik,
  • 410 milliárd forint árbevételhez segítette hozzá a magyar gazdaság gerincét képező kkv-kat, valamint hazai nagyvállalatokat.

Katona elmondta, a cégek leginkább versenyelőny kiépítését vagy megtartását célzó beruházásokat, kapacitásbővítéseket valósítottak meg a tőkebefektetéseikből. 

Történetük eddigi legnagyobb összegű invesztíciójával, 5 milliárd forinttal emeltek tőkét zárt körben a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt.-ben. A Vas megyei Szelestén található vállalat piacvezető a takarmányiparban. 

A Hiventures vezérigazgatója kiemelte: mostanra a finanszírozási paletta is kibővült, és már tőzsdei cégeknél is tudnak befektetéseket eszközölni, mint amilyen Masterplast- vagy a Sundell-ügylet volt. Továbbá kezdenek beérni a korábbi startupbefektetések, ezt jelzi az exitek növekvő száma és értéke is. A tavalyi év egyik meghatározó ügylete a NowTechnologies kerekesszékes innovációja, amelyet egy világelső globális cég vásárolt fel.

Jobbágy Dénes: a probléma a hitelek magas aránya a saját tőkéhez képest, ezen kell javítani

A Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a Szilícium-völgy sikerreceptjét valósítaná meg Magyarországon.

Eközben az új befektetések sem maradtak el: harminc induló innovatív cég csatlakozásával mintegy 450-re duzzadt a Hiventures startupportfóliója, amelyeknek 

7 milliárd forintot folyósított a tőkealap-kezelő az elmúlt évben. 

Az 1999-ben alapított Hiventures nettó árbevétele a nyilvánosan elérhető adatok szerint 3 488 012 milliárd forint volt 2021-ben.