Az amerikai lakástulajdonosok június óta 2300 milliárd dollárt veszítettek ingatlanjaikon – derül ki a tengerentúli Redfin ingatlanközvetítő cég szerdai közleményéből.

A person cycles past the Twitter headquarters on April 26, 2022 in downtown San Francisco, California. - Billionaire Elon Musk is capturing a social media prize with his deal to buy Twitter, which has become a global stage for companies, activists, celebrities, politicians and more.
San Francisco. Fotó: Amy Osborn / AFP

Az amerikai otthonok összértéke 2022 végén 45 300 milliárd dollárt tett ki, ami 4,9 százalékos csökkenés a júniusi 47 700 milliárd dolláros rekordértékhez képest. Százalékosan ekkora fél éven belüli visszaesésre 2008 óta nem került sor.

Az Egyesült Államokban a Fed szigorú monetáris politikája nyomán a jelzáloghitel-kamatok is emelkednek. A 30 éves fix kamat decemberben 6,36 százalékon állt, ami körülbelül kétszerese az év eleji szintnek. Bár a kamatlábak február elején némileg csökkentek, azóta a vevők megdöbbenésére visszatértek a decemberi szintre.

Következésképpen az amerikaiak egyre jobban vonakodnak a lakásvásárlástól, az árak pedig csökkennek. A jelentés szerint azonban az amerikai lakáseladási árak mediánja januárban 383 249 dollár volt, ami 1,5 százalékkal még mindig meghaladta az egy évvel korábbi mértéket.

A Redfin szerint a San Francisco-környéki Bay Area-ben csökkent a legnagyobb mértékben az ingatlanok értéke. A friscói lakások összértéke például éves szinten 6,7 százalékkal, 517,5 milliárd dollárra csökkent decemberben.