Nagy részvényomlások kötvénypiaci párhuzamait boncolgatja a The Wall Street Journal Utcán hallottuk rovata. Felemlegetve az 1973-as olajembergót és az 1980-as újabb olajsokkot, amikor a mostanihoz hasonlóan meredek kamatemelések törték le a részvénypiaci emelkedést. Ráadásul, a részvénypiac visszaépülése is hosszú ideig tartott. Az 1973-as csúcshoz képest, reálértéken mérve csak 1985-ben voltak pénzüknél a részvényesek, míg az 1980-as csúcshoz képest már 1983-ban. Ezekben a felépülési időszakokban a kötvények hozama meghaladta a részvények teljesítményét. A történelmi példák alapján tehát ideje lenne kötvényeket vásárolni.

money, amerikai kötvények, bond
Fotó: Getty Images

A mostani piaci helyzet azonban egy fontos különbséget mutat: ezúttal a részvények és a kötvények együtt estek. Az MSCI USA index 16,7 százalékot esett a tavaly januári csúcshoz képest, míg a benchmark 10 éves amerikai állampapír 16 százalékot. Más szóval, nemcsak a részvényeket értékelték túl, de a kötvényeket is. 

Az MSCI USA index változása (pont)

Egyszerre pukkant ki minden buborék, amikor a központi bankok felhagytak az alacsony hosszú távú kamatlábakkal, és 

a jegybankárok a kötvénypiac vásárlói oldaláról átsétáltak az eladók standjához.

Így a menedéket kereső befektetőknek nem volt hová bújniuk.

Pénzügyi pszichológusok szerint a legnagyobb befektetői hiba a múltbeli hozamok túlértékelése. Az egykori produkcióknál fontosabbak a gazdasági fundamentumok. Nem az a fő kérdés, hogy mondjuk a részvények mikor érik el újra a historikus csúcsokat. Sokkal érdekesebb, hogy mostantól mennyit emelkednek, s a relatív teljesítményük miként viszonyul más eszközökhöz, például a kötvényekhez. Márpedig ezeket a kilátásokat az inflációs és recessziós prognózisok befolyásolják.  
A The Wall Street Journal szerint, 

a részvények még a nagy zuhanás után is drágának tűnnek a kötvényekhez képest. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a befektetők az kordában tartására és a vállalatok profitabilitására fogadnak. Emiatt óvakodnak a kötvényektől, pedig a 10 éves hozam 4 százalék körüli, a 6 hónapos pedig az 5 százalékot közelíti. 

A 10 éves amerikai államkötvény hozamának változása (százalék)

A kötvények most alkalmasak ellensúlynak, hogy stabillá tegyék a részvénykockázatok miatt billenékeny portfóliókat. Hagyján, hogy drágák a részvények, de sanszos, hogy még túl is árazzák őket.