Tavaly decemberben és idén januárban az Egyesült Államokban 1,2 millióval nőtt a részmunkaidőben dolgozók száma az előző hónapokhoz képest – jelentette az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma. A növekedés nagyobb része, 857 ezer munkavállaló, annak számlájára írható, hogy egyre többen nem tudnak teljes munkaidőben dolgozni.  

amerikai informatikusok
Fotó: Jahi Chikwendiu / Getty Images

Az önkéntesen részmunkaidőben dolgozók teljes száma 22,1 millió volt januárban, s jelenleg csaknem hatszorosa annak a 4,1 milliónak, akik részmunkaidőben dolgoznak, de inkább a teljes munkaidőt részesítenék előnyben. 

Ez az elmúlt két évtized legmagasabb aránya.

A világjárvány előtti 19 évben az arány jellemzően 3:1 és 5:1 között mozgott.

A részmunkaidőben foglalkoztatottak számának növekedése az amerikai gazdaság és a történelmileg feszes változásait tükrözi a közgazdászok, a munkáltatók és a munkavállalók szerint. Mivel 

a világjárvány egyes munkavállalók körében kiégéshez vezetett,

sokakat arra késztetve, hogy újragondolják karrierjüket, s inkább részmunkaidős szerepekre váltottak.

Emellett a magas az emelkedő élelmiszerárak, a lakhatási költségek miatt a nyugdíjasok egy része is részmunkaidős állásokat vállal, hogy kiegészítse háztartása jövedelmét.

A részmunkaidős munka választásának régóta fennálló okai a gondozási feladatok, az egészségügyi kérdések és az iskolai kötelezettségvállalások, szintén amerikaiak millióit érintik.

Az adatok szerint, 

megváltozott az amerikaiak munkához való hozzáállása.

Fontos újdonság, hogy egyre többen választják a részmunkaidőt személyes okból. 

A nem gazdasági okokból végzett részmunkaidős munka aránya gyorsabban növekszik, mint gondolnánk – mondta Lonnie Golden, a Penn State Abington szakértője.