Kedvezően, bár nem túl nagy lelkesedéssel fogadták az elemzők a Richter Gedeon hétfői bejelentését, hogy a kőbányai társaság megvásárolta az írországi OC Distributorst. „Bár a hír pozitív, a 32,5 millió fontos (14,4 milliárd forint) vételár nem igazán jelentős, így a hír semleges” – fogalmaztak az Erste elemzői, és a Richter-részvény árfolyama sem reagált számottevően a bejelentésre.

Fotó: Kallus György

A tranzakcióról annyit érdemes tudni, hogy az OC Distributors több nőgyógyászati készítmény marketing- és értékesítési jogait birtokolja. Ez a cég eddig is értékesített Richter-készítményeket, mint azt Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati és PR-kapcsolatokért felelős igazgatója a Világgazdaságnak elmondta. Abban az évben, amikor a Richter a termékeivel megjelent Írországban és az Egyesült Királyságban,

a magyar gyógyszergyártó és termékei (mint brand) nem voltak ismertek a szigetország piacán, nem volt kiépített promóciós és kereskedelmi hálózatuk, ezért választották az OC Distributorson keresztüli forgalmazást.  

Az üzletet nem elsősorban a tranzakció értéke teszi érdekessé, hanem az eladó személye: az OC Distributorst attól a Consilient Healthnek (CH) a részvényeseitől vette meg a magyar gyógyszergyártó, amellyel évekig perben állt. Ezt Beke Zsuzsa is megerősítette a Világgazdaságnak, hozzátéve: 

Ezzel kapcsolatban nyilatkozni nem kívánunk, annyit tudok csak reagálni, hogy peren kívüli egyezséggel zárult végül a két fél közötti jogvita.

A két fél közti jogi eljárás több körben zajlott le, az ügyben a Richter volt az alperes. Mint a bírósági jegyzőkönyvekből kiderül, a két cég közti viszony már 2015-ben megromlott, az írek rá egy évre beperelték a magyarokat, hivatkozva arra, hogy a Richter megsérti a szerződéses kötelezettségeit, például nem, vagy csak késve szállítja le a felperes által tőlük megrendelt termékeket. Az írek lépése érthető volt, hiszen évek voltak még hátra a kettejük közt eredetileg megkötött kereskedelmi szerződésből, amely 2019-ben járt csak le. Első körben a CH javára döntött a bíróság, megállapítva, hogy valóban történt szerződésszegés. A bíróság fel is szólította a Richtert, hogy a szerződés 2019 december 19-i megszűnéséig teljesítse vállalásait.

Ezután 2019 elején vett újabb fordulatot az ügy. A Consilient Health megkereste a Richtert, hogy – hivatkozva a korábbi szerződésszegésre – lehívják vételi opciójukat, amely arra vonatkozott, hogy a Richternél lévő védjegyeket és a kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat megveszik, de csak 40 százalékos áron. A szellemi tulajdon fair értékét korábban 24 millió fontban állapították meg, az írek készek is voltak átutalni 9,6 millió fontot. 

Ekkor már látszott, hogy a szellemi tulajdonjogok átruházásáról aligha sikerül konszenzusos módon megállapodni, a Richter el is utasította az írek ajánlatát, illetve a pénz elfogadását. 

A következő lépés az lehetett, hogy 2019 áprilisában a CH felmondja a Richterrel kötött kereskedelmi megállapodást, kilenc hónappal a szerződés eredeti kifutása előtt. A második választottbírósági eljárás (2019. május) szintén az ír cégnek kedvezett, kimondva, hogy jogszerű volt az idő előtti szerződésfelmondásuk. Hogy az opciós vásárlás mégse teljesülhessen, arról a Richter gondoskodott, Amszterdamban már ők pereltek, sikerrel: a második körös ítélet végrehajtását elnapolta a bíróság.  

Az írek végig azt hangoztatták, hogy a Richter saját kereskedelmi pozíciójának előmozdítása érdekében késleltette az eszközök (védjegyek, hatósági engedélyek, valamint az Egyesült Királyságban és Írországban forgalmazott meghatározott gyógyszeripari termékekkel kapcsolatos  információk és dokumentumok) átruházását, az időhúzás mögötti cél pedig az volt, hogy a magyar központú cég felkészülhessen a 2019 vége utáni versenyhelyzetre. A CH állítása szerint a magyarok nyomást próbáltak gyakorolni rájuk, hogy az előbbi lemondjon a védjegyekhez és a kapcsolódó eszközökhöz fűződő jogairól. A Richter végig cáfolta a taktikai időhúzást, illetve a nyomásgyakorlást, érvelése szerint az általa birtokolt know-how sérül, ha kötelezték volna annak átadására, azt azonban elismerte, hogy évek óta készültek a versenyhelyzetre Írország, illetve az Egyesült Királyság piacán.