November óta mind a brent, mind a WTI 15 dolláros sávban mozog, amiből egyelőre nem sikerült kitörnie sem a bikáknak, sem pedig a medvéknek. A recessziós félelmek miatt előbb a 70/75 dolláros szinteket tesztelték a határidős olajkontraktusok árfolyamai, pénteken viszont Oroszország egyoldalúan bejelentette, hogy márciustól napi félmillió hordóval csökkenti a kőolajtermelését. Ez egyeztetés nélkül történt, és a döntés meglepte az OPEC+ partnereit is. 

Fotó: Hussein Faleh / AFP

Azóta, hogy decemberben az EU és a G7 szankciókkal sújtotta az orosz kőolajexportot, és amit február elejétől kiterjesztett az üzemanyagtermékekre is, Oroszország egyre inkább kénytelen csökkenteni az eladási árait, mivel a vevőköre folyamatosan szűkül. 

Miközben a megtorló intézkedésről beszélünk, Oroszország lépését valószínűleg inkább a kereslethiány kényszerítette ki. A kitermelés visszafogásával az orosz vezetés azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a diszkont, amelyen jelenleg kénytelenek eladni a kőolaj- és üzemanyagtermékeiket.

A Brent és a WTI árfolyama 1 hetes
 

Bár a brent 3 százalékot ugrott a hírre reagálva, továbbra is a november óta kialakult sávon belül maradt. A kitermeléscsökkentés azonban, amely Oroszország termelésének körülbelül 5 százaléka, támogatja és potenciálisan

 felgyorsíthatja a kőolajárak emelkedését, 

különösen ha a kínai kereslet növekedése nyilvánvalóbbá válik. 

Ha ez lesz az eredmény, akkor visszatér a figyelem középpontjába az OPEC, illetve a kartell azon elhatározása, hogy stabilan tartsa az árakat. Ebben az esetben növelnie kell az olajkitermelést, hogy ellensúlyozza az orosz döntést egy olyan időszakban, amikor a globális kereslet továbbra is erős marad.

Az arany árfolyama 2023. január 30-tól
 

A fémek közül elsősorban nemesfémek függnek szorosan a dollár árfolyamától. A folyamatosan erősödő amerikai adatok arra kényszerítették a Fedet, hogy „héjaként” felpörgesse a monetáris szigor retorikáját, amivel lendületet adott dollárnak. 

Ez a fejlemény az arany árfolyamában két napig tartó esést eredményezett, és ezt bizonytalanságra utaló sávmozgás követte múlt héten. 

Egyelőre várjuk, hogy a sárga fém tesztelje az 1828 dolláros szintet, ami a november óta tartó rali 38,2 százalékos Fibonacci-szintje. Ennek áttöréséig a jelenlegi árfolyammozgást csupán enyhe korrekciónak látjuk, és nem jelent lényeges változást az optimista kilátásokban, amelyek szerint 2000 dollár felett zárhatja az idei évet.