Egyre nő a meggyőződés a piaci elemzők körében az európai tőzsdék idei várható teljesítményének drasztikus romlásáról.

Conceptual finance or financial crisis, Paper craft illustration of arrow sign pointing downwards in a chart. Concept of loss and stock market crash. Bear market concept. orosz tőzsde, russia stock
Fotó: Eugene Mymrin / Getty Images

A szakemberek szerint az idei esztendőt kiemelkedő formában indító nyugati piacok hamarosan minden bizonnyal megérzik a központi bankok szigorításait, amelyek alaposan leletörik majd a lendületüket.

Az európai piacok teljesítményét követő Stoxx 600 index az év elejétől számítva 9,04 százalékot erősödött, az angol tőzsdeindex, az FTSE 100 7,19 százalékot, megdöntve a múlt heti történelmi csúcsértékét, míg a francia börze alakulását mérő CAC 40 mutató 12,55 százalékot hozott, megközelítve a korábbi rekordértékét.

 

Az európai Stoxx index több mint 20 százalékpontot vert idén az amerikai S&P 500-ra, dollárban mérve.

A kontinens piacainak felfutása mögött az egyelőre pozitívan alakuló makrogazdasági adatokat, a kínai kereslet visszatértét és az enyhülő inflációs nyomást emelik ki a szakemberek. A lendület azonban hamarosan megtörhet: a gazdaság rövid távú felfutását egy gyenge második negyedév követheti, ahogy a megszorítások és a vállalati eredménykilátások közelgő csökkentésének hatása bekúszik a piacra. 

A Bank of America (BofA) elemzője, Milla Savova a növekedési lendület éles visszaesésére számít a közelgő hónapokban. Savova a Stoxx 600 kurzusán egy 20 százalékos gödörre számít a harmadik negyedév során, ahonnan 430 pontig várja visszapattanni a mutató értékét.

A BofA elemzőjének véleményét a JPMorgan szakértője, Mislav Matejka is osztja. Matejka szerint a kulcsfontosságú monetáris indikátorok már figyelmeztető jeleket küldenek a befektetők számára a szűkülő készpénzállomány és az inverz hozamgörbe képében, amelyek recessziót jeleznek előre. Ezeket szerinte nem szabad félvállról venni, így ő a Stoxx 600 kurzusára nézve nem vár a jelenleginél magasabb értéket az év során.

Hozzátette: a monetáris szigorítások rendre késéssel csapódnak csak le a vállalati eredményekben, erre azonban már hamarosan sor kerülhet.

Az elemzők várakozásainak szórása jelentős a Stoxx index idei záróértékét tekintve: a skála optimista végén a ZKB 510 pontos várakozása található, ami közel 10 százalékos plusz a mostani álláshoz képest. A TFS elemzőcég célértéke a legpesszimistább, 380 pontra várja a kurzust az év végére, ami nagyjából 20 százalékos mínusz lenne a jelenlegi értékhez viszonyítva.

A Bank of America felmérése szerint az elemzők 53 százaléka várja a részvények árfolyamának csökkenését rövid távon, de a középtávú várakozások is romlottak a januári állásponthoz képest: 12 havi távlatban korábban a szakemberek 70 százaléka várt felfutást, jelenleg már csak 55 százalékuk vélekedik optimistán.