Minden idők legerősebb évkezdetével büszkélkedhet az európai részvénypiac: a Stoxx 600 index több mint 5 százalékkal robbantotta be 2023-at, és nincs okuk panaszra a magyar tőzsdei befektetőknek sem: az OTP Bank részvényei közel 13 százalékkal drágultak kevesebb mint három hét alatt. Könnyen lehet azonban, hogy előreszaladtak a piacok: a Bloomberg megkérdezett 19 részvényelemzőt, a konszenzus alapján pedig a Stoxx 600 szinte ugyanott fejezheti be az évet, mint ahol jelenleg is áll: 452 pont környékén. 

üzletember Businessman holding euro euró centek cents coins dollar dollár bills on table asztal with pile of coins and banks számológép calculator, managing dividing money to save and invest it to make income. Saving money and investing concept.
Fotó: Shutterstock

Pedig az elemzők még optimistábbak is lettek az egy hónappal ezelőtti álláspontjukhoz képest. Így tett a Goldman Sachs részvénystratégája, Sharon Bell, aki figyelmeztetett: a részvénypiaci kockázatok változatlanul magasak, a vállalati profitok elmaradhatnak a korábbi években látottaktól. Annyiban lehet igaza a kockázatokat illetően, hogy nem akármilyen rali van az európai papírok mögött: októbertől 18 százalékkal nőtt a széles európai részvénypiacot lefedő index értéke, míg fő riválisa az amerikai S&P 500 csupán 9 százalékos pluszban caplat utána. 

A január már csak hab a tortán, október óta remekelnek az európai részvények.

Kontinensünkön a ciklikus részvények vezették a januári emelkedést, közülük különösen jól szerepeltek a kiskereskedelmi, az utazás/turizmus, s pénzügyi, illetve a technológiai szektor papírjai. Az okok emögött: a vártnál gyorsabb kínai nyitás reménye, a mélyebb energiaválság elkerülésének esélye, az inflációs nyomás enyhülése , illetve összességében a javuló gazdasági kilátások (egyre több elemző szerint elkerülhető a Európa több országában). 

Nagy kérdés, mi lesz a céges profitokkal, Emmanuel Cau, a Barclays stratégája például már csak 6 százalékos csökkenést vár e téren, szemben a korábbi 12-vel. A Bank of America részletesen is kifejtette, szerintük hogyan mozog az idén a Stoxx 600: a jelenlegi szintekről a shortosoknak állhat a zászló, az év közepére 20 százalékkal eshet az index, majd év végére kicsivel a jelenlegi felett zárhat. 

Az indexre vonatkozó éves prognózisok 380–510 pont közt szóródnak. 

Kiderült, mely szektorokból érdemes válogatni a részvénybefektetőknek

Az elemzők az energia-, a kommunikációs és a technológiai vállalatokat illetően a legoptimistábbak, e három ágazatban a legmagasabb a vételi minősítések aránya – írták negyedéves stratégiai kitekintőjükben a Raiffeisen stratégái.

A profi befektetők mindezek láttán érthetően óvatosak: a BofA európai alapkezelői felmérésén 73 százalék válaszolt úgy, hogy a monetáris szigorítás és a lassuló gazdaság miatt a piacok új mélypontra kerülhetnek. Hosszabb távon már optimistábbak: 70 százalékuk várja emelkedő pályára az európai részvényindexeket 12 hónapos időtávra, decemberben még csak 58 százalékuk reménykedett ebben.