A megszokottól eltérő adatok érkeztek a heti diszkontkincstárjegy- (DKJ) és állampapír-aukciókról, az elsődleges forgalmazók kereslete rendre alulmaradt ahhoz képest, amekkora kínálattal a piacra ment az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Csütörtökön a szokásos aukción a megszokott mennyiséget vitte a piacra az ÁKK, de a három-, az öt- és a tízéves papírokra – a felkínált 60 milliárd forintnyi mennyiség helyett – csak 50 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, a kötvények lefedettsége 83 százalékos volt. A kibocsátó erre reagálva végül csak 37 milliárdnyi kötvényt értékesített.

Savings and Accounts, Banking Finance Business Ideas, Investing in Funds for Interest and Dividends Savings and Accounts, Banking Finance Business Ideas, Investing in Funds for Interest and Dividends, Future Savings Ideas.
Fotó: Teera Konakan / Getty Images

A kedden tartott három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción sem sikerült a felkínált mennyiséget értékesíteni. 

A nem kifejezetten sikeres aukciók bizonyos szintű feszültségre utalhatnak a piacon, a hozamok alakulása azonban túlzottan nagy aggodalomra eddig nem ad okot

– magyarázta heti összefoglalójában a CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann.

A kötvénypiaci szakértők körében a DKJ-aukciókon tapasztalható gyér érdeklődés még érthető, a Magyar Nemzeti Bank betéti tenderein és az aktívan használt egyhetes diszkontkötvény-tendereken egyaránt 18 százalékos éves kamat realizálható. Trippon Mariann szerint mivel ehhez a 18 százalékos kamathoz a pénzügyi szolgáltatók bizonyos korlátok között ugyan, de hozzáférhetnek, jelentősen csökkent a jóval alacsonyabb hozamot kínáló diszkontkincstárjegyek vonzereje. (Az ÁKK referenciahozamai szerint a három hónapos váltó másodpiaci hozama 14,12 százalék.)

Milliárdok vándoroltak DKJ-kből az MNB-hez – rakétaként lőtt ki a hozam

Szökőévente se látható emelkedés történt a három hónapos diszkontkincstárjegy hozamában, egyetlen nap alatt a referenciahozam 13,33 százalékról 14,44 százalékra ugrott. Az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki adatai szerint a többi lejáraton nem vagy csak alig változtak a hozamok.

A vételi erő alábbhagyása a hosszú kötvényeknél azzal magyarázható, hogy az év első heteiben látott fejlődő piaci bevásárlási roham mindenhol, így Magyarországon is alábbhagyott. A hozamok még nem ugrottak meg látványosan, bár ha a három hónappal ezelőtti állapottal hasonlítjuk össze a tízéves magyar államkötvény másodpiaci hozamát, már érzékelhető a különbség, akkor 8 százalék volt, szemben a jelenlegi 8,7 százalékkal. 

Állampapírpiaci referenciahozamok alakulása
 

Az utóbbit érdemes összevetni a tízéves német hozammal is: a kettő különbözete most 640 bázispont. (Az év elején a spread 540 bázispont volt, míg tavaly ősszel, amikor nagyon magas hozamszint mellett lehetett csak eladni a hazai kötvényeket, 840 bázispont. Nem érdektelen mellékszál, hogy a kötvénypiacon látható lanyha kereslet nem rontott a forint teljesítményén, sőt pénteken az euró-forint keresztárfolyam 380 alá is bepillantott. Az viszont mind a kötvény-, mind a forintpiacra igaz, hogy a jövő héten esedékes kamatmeghatározó MNB-ülés jelentősen befolyásolhatja a következő heti mozgásokat. 

Amit az állampapírpiacon most látunk, az leginkább hullámvasútként jellemezhető – így látják az OTP Global Markets szakértői. A csütörtöki aukción látott keresetet ők is roppant gyengének látták, de a fő indokot abban látják, hogy 

a fejlett piaci hozamok is stabilan emelkednek: elég csak rápillantani a tízéves amerikai hozamszintre, amely a hónap eleji 3,4 százalékról mára 3,9-re nőtt. 

Az ING Bank elemzői szerint az ÁKK részéről nincs ok az aggodalomra, igaz, az éves forintkibocsátási terv mintegy 14 százaléka teljesült eddig, ami kissé elmarad a régiós kibocsátásoktól. Ugyanakkor a lakossági állampapírjegyzéseken stabilan magas a kereslet, és ez igaz az ÁKK devizakötvény-kibocsátásaira is. Az ING elemzői szerint az évi 9 százalékhoz közelítő tízéves hozam új vevőket vonzhat a piacra.