Egységesíteni kívánja kommunikációs irányelveit a Fed: a jegybank mind a 12 leánybankja megállapodott egy egységes kommunikációs szabályrendszer megtervezésében, mely az év vége előtt életbe is léphet.

WASHINGTON, DC - JUNE 22: Jerome Powell, Chairman, Board of Governors of the Federal Reserve System testifies before the Senate Banking, Housing, and Urban Affairs Committee June 22, 2022 in Washington, DC. Powell testified on the Semiannual Monetary Policy Report to Congress during the hearing.
Fotó: Win McNamee / Getty Images

A Fed regionális leányai ugyanis mind ez idáig saját fennhatóságuk alatt dönthettek bizonyos kommunikációs tevékenységüket illetően, így előfordult, hogy egy-egy ág más és más keretek között folytatta párbeszédét a sajtóval, illetve más irányelvek mentén tett közzé fontos dokumentumokat.

A Federal Reserve elkötelezett az átláthatóság és az elszámoltathatóság mellett, és minden leánybankja rendelkezik meglévő saját szabályozással a nyilvánosság tájékoztatására. Az átláthatóság és az elszámoltathatóság további erősítése érdekében a 12 jegybank megállapodott abban, hogy közös irányelvet fogadnak el, és várhatóan ez év végéig végre is hajtják ennek bevezetését

– áll a Fed közleményében. A jegybank eddiginél alaposabb ellenőrzése az Amerikából kiinduló bankpánik nyomán vált különösen fontossá: Tim Scott republikánus szenátor egyenesen a Fed-elnök Jerome Powelltől és a Fed-igazgató Mary Dalytól követelte olyan felügyeleti nyilvántartások kiadását, melyeket általánosságban a szervezet nem ad a nagyközönség kezére.

Az indulatok középpontjában többek közt az áll, hogy mégis hogyan fordulhatott elő, hogy a Silicon Valley Bank vezetésében hónapokon keresztül nem volt jelen olyan szereplő, akinek a feladata a kockázatok kezelése lett volna.

Eközben az Európai Központi Bank (EKB) körül sem csitulnak az indulatok, de a szervezet egyik vezetője, Mario Centeno szerint az öreg kontinensen nincs ok a pánikra.

Az európai bankrendszer nem mutatta az eurózónán kívüli növekvő pénzügyi feszültségek jeleit, bár a nemzetközi összekapcsolódások miatt teljesen elszigetelt sem tudott maradni

– fejtette ki. Az európai bankszektor azonban nincs jó bőrben: a Deutsche Bank és a UBS kurzusa továbbra is szabadesésben van a 2008-as világválság óta érzett legnagyobb hitelintézeti pánik nyomán.