Több mint százmillió dolláros nyerőben vannak a Deutsche Bank részvényeinek értékcsökkenésére fogadó befektetők a Reuters információi szerint.

Customers enter a Deutsche Bank AG branch on Black Friday in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 25, 2022. The recent wave of relief across the retail industry is giving way to a sense of foreboding ahead the holiday shopping season.
Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg via Getty Images

A shortosok ezt a hatalmas pluszt mindösszesen két hét leforgása alatt hozták össze: a Deutsche Bank részvényei ugyanis a bankpánik kitörését megelőzően folyamatosan erősödő pályán mozogtak, így akkor még viszonylag kevés okuk lehetett volna az örömre.

A Deutsche gondjai azonban a shortosok számára hatalmas vagyonokat termelnek.

A százmilliós nyerőt a részvényárfolyam nagyjából 25 százalékos csökkenése mellett érték el – ennyit esett ugyanis a bank kurzusa a Silicon Valley Bank bedőlésével útjára induló bankpánik kitörése óta. A Deutsche gondjai időközben akkorára nőttek, hogy már Olaf Scholz német kancellárnak is személyesen kellett állást foglalnia a kérdésben. A német vezető elmondta: a bank erős, nincs ok kétségekre a jövőjét illetően.

Mélyrepülésben a részvények árfolyama

A befektetők azonban mindezt egészen máshogy látják: a bank papírjainak CDS-felára, amely mintegy biztosításként szolgál a vállalat kötvényeinek nem fizetése esetén, két nap alatt közel 40 százalékkal emelkedett, ezzel 2019 óta a legmagasabb értékét vette fel.

Emellett az intézményi befektetők is sebesen igyekeznek csökkenteni a Deutsche Bank-kitettségüket: a Tier1 kötvényeik lejáratig számított éves hozama a kétszeresére nőtt egyetlen hét leforgása alatt. 

A nagybefektetők félelmének oka a Credit Suisse-nek a bedőlésekor hozott döntésében keresendő: a svájci nagybank ugyanis egyetlen tollvonással nullára írta le saját AT1-es kötvényei értékét, 17 milliárd dolláros veszteséget okozva a hitelezőinek.