Az európai bankrendszer stabil, „kifizetődő volt”, hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.

Visit of the Israeli Prime Minister Netanyahu 16 March 2023, Berlin: German Chancellor Olaf Scholz (SPD) holds a press conference at the Federal Chancellery. According to the German government, the preceding talks with Israel's head of government Netanyahu focused on bilateral cooperation as well as international and regional security issues. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Kay Nietfeld

Azzal összefüggésben, hogy a Deutsche Bank részvényeinek értéke jelentősen csökkent pénteken, a német kancellár leszögezte: 

a bank erős, nincs ok kétségekre a jövőjét illetően. 

A Deutsche Bank alaposan átszervezte és modernizálta üzleti modelljét, és nagyon nyereségessé vált – tette hozzá.

Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke a csúcsértekezletről távozva újságíróknak hangoztatta: az uniós bankok a szigorú szabályozásnak köszönhetően képesek ellenállni a jelenlegi zavaroknak. Az európai bankrendszer szilárd a 2008-as pénzügyi válság után elfogadott „politikai döntéseknek” köszönhetően – mondta.

A csúcstalálkozó fontosabb témái között voltak még olyan kérdések, mint hogy az unió egymillió lőszert kíván adományozni az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. Emellett beszéltek még az európai egységes piac és versenyképesség kérdéseiről is. A kulcskérdés, miképpen őrizheti meg versenyképességét az Egyesült Államokkal és Kínával szemben az többek közt miképp reagáljon a zöldberuházások számára hatalmas állami támogatásokat biztosító, 369 milliárd dolláros amerikai inflációcsökkentő törvényre.

EU-csúcs: küldik a lőszert Ukrajnának, fokozzák a nyomást Oroszországon

A csütörtöki EU-csúcstalálkozó legfontosabb témája az ukrajnai háború volt, a tagállamok vezetői pedig a támogatásukról biztosították a szomszédos országot. A szankciók fenntartása mellett az Európai Tanács jelentős lőszerszállítmányokról is ígéretet tett az ukrán elnöknek.