Újra nyomás alá kerültek a bankrészvények Európában, ez alól az OTP Bank papírjai sem kivételek: az árfolyam közel 5 százalékkal zuhant péntek délig. A Richter kivételével valamennyi magyar blue chip ára lefelé tart, a Mol és a Telekom kurzusa 1,7-1,8 százalékkal csökkent.

Budapest 2020.12.09.OTP fiókfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2020.12.09.
OTP fiók
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Meredek esésben az OTP-részvények.

A bankszektor részvényei azért esnek pénteken, mert ezúttal a Deutsche Bank háza tájáról érkeztek kellemetlen hírek. 

A bank nemteljesítés elleni hitelkockázati csereügyleteinek (CDS) árazása 4 éves csúcsra ugrott, ami arra utal, hogy a befektetők aggódni kezdtek a hitelintézet stabilitásával kapcsolatban. 

Pedig az elmúlt napokban már mintha konszolidálódott volna a helyzet, a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama viszont arra utal, hogy nincs még vége a bankpapírok vesszőfutásának. A legnagyobb német bank piaci kapitalizációja ebben a hónapban 20 százalékkal csökkent, és csak ma 14 százalékkal estek a részvények. A Deutsche Bank kötvények nemfizetésére kiírt CDS-einek ára két nap alatt 142 bázispontról, 200 fölé ugrott – írta a Reuters az S&P Market Intelligence adatai alapján, ez a szint 2019 óta a legmagasabb. 

A Deutsche Bank már egy ideje reflektorfényben van, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Credit Suisse is volt 

– mondta Stuart Cole, az Equiti Capital vezető makroközgazdásza. „Különböző átszervezéseken és vezetőváltásokon ment keresztül, de eddig úgy tűnik, hogy egyik reorganizációs terv sem vált be igazán.”

Az intézményi befektetők igyekeznek szabadulni a Deutsche kötvényeitől is, a 7,5 százalékos kamatozású Tier1 kötvényének olyan szintre esett, hogy a lejáratig számított éves hozama 24 százalékra emelkedett, több mint duplájára az egy héttel ezelőttihez. A DB által kibocsátott AT1-kötvények pedig azáltal kerültek eladói nyomás alá, hogy a Credit Suisse a múlt hétvégén a hasonló besorolású hitelpapírjainak értékét teljesen leírta, 17 milliárd dollár veszteséget okozva a kötvényeseknek. 

Az európai bankok Stoxx 600 indexe – amelyben nincsenek benne a Credit Suisse vagy az UBS részvényei – az elmúlt év egyik legingadozóbb kereskedési hetét élte át, ma pedig 5,5 százalékkal csökkent az értéke. 

Ahogy romlik a hangulat a tőzsdéken, úgy indult gyengülésnek a forint is, az euró–forint keresztárfolyam 390 közelében is járt, ám az elmúlt percekben némileg visszakorrigált 388 alá.