Az orosz gazdaság a korábban gondoltnál kisebb mértékben zsugorodik idén, de a cél feletti megakadályozza, hogy a jegybank csökkentse az irányadó rátát, s ezzel letöri a növekedési kilátásokat – derült ki a Reuters március végi felméréséből, mely 16 elemző véleményét összegezte. A szakértők szerint az orosz gazdaság ellenállónak bizonyult a szigorú nyugati szankciókkal szemben, ám az ukrajnai háború előtti jóléti szintre való visszatérés egyelőre esélytelen, mert az orosz állam egyre többet költ a hadseregre.

Iron Ore Mining and Processing at Metalloinvest Holding Co.
A worker operates a binding machine as lengths of steel rod are secured ready for shipping at the Oskol electrometallurgical plant, operated by Metalloinvest Holding Co., in Stary Oskol, Russia, on Friday, Nov. 26, 2021. Iron ore prices rebounded from last weeks pandemic-driven losses on bets the impact of a new coronavirus variant may not be as severe as initially feared. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az orosz ebben az évben 0,9 százalékkal csökken az elemzői konszenzus szerint. Ám a Reuters emlékeztet, hogy az előző közvélemény-kutatásban még 1,9 százalékos gazdasági visszaesést vártak a megkérdezett szakértők. Tavaly a GDP az előzetes becslések szerint 2,1 százalékkal esett vissza.

Kilóg a sorból Szergej Konygin véleménye.

A Sinara Befektetési Bank vezető elemzője idén 0,5 százalékos GDP-növekedést vár, a romló belső kereslet ellenére is. Mint mondta: 

Az orosz gazdaságot továbbra is támogatja az építőipar, az ipari termelés és a teherszállítás növekedése, s feltételezhető, hogy az idei első negyedévben volt a mélypont, s innentől javuló dinamikával számolhatunk.

Az éves infláció márciusban a 4 százalékos cél alá süllyed, szemben az előző évi két számjegyű fogyasztói áremelkedéssel. Elemzők úgy látják, hogy az infláció a nyáron 6 százalékon tetőzik. A korábbi kutatáskor még 5,8 százalékos tetőzést vártak.

A megkérdezett elemzők 

úgy vélik, hogy az orosz jegybank április 28-án 7,5 százalékon tartja az irányadó rátát. 

Idén kamattartás valószínű, míg jövőre 6,5 százalékra süllyedhet az alapkamat.

A további kamatdinamika elsősorban az inflációs kockázatoktól függ – mondta Mihail Poddubsky, az MKB Investments vagyonkezelője, három érvet hangoztatva a kamattartás mellett: a költségvetési kiadások ütemének normalizálódását, az inflációs várakozások csökkenését és az inflációs pálya laposodását.

A háztartások inflációs várakozása márciusban 10,7 százalékra mérséklődött, de a jegybank arra figyelmeztetett, hogy az inflációs kockázatok továbbra is magasak.

A megugrott kiadások miatt az orosz költségvetés 2580 billió rubel (33,13 milliárd dollár) hiányt hozott össze január–februárban, ami már megközelítette az egész éves hiánycélt. De februárban csökkent a költségvetési hiány, s a pénzügyminisztérium ígéretet tett a kiadások kordában tartására.

A közvélemény-kutatás előrejelzéseinek átlaga azt mutatja, hogy 75 rubeles dollárt várnak az elemzők egyéves horizonton. Pénteken 77,09 volt a rubel-dollár árfolyam.