Az orosz hadsereg létszámát nagyjából négyszázezer fővel növelték tavaly a Bloomberg Economics hivatalos adatokon alapuló becslése szerint, de ez a szám meghaladhatta a félmilliót is, mert nem tartalmazza a hírhedt Wagner-csoport és egyéb magánhadseregek új tagjait. 

Russian sol
Több százezer fiatal férfit szívott el a háború a munkaerőpiacról.
Fotó: Getty Images

A Kreml pedig kiszivárgott hírek szerint újabb 400 ezer embert kíván mozgósítani. Vlagyimir Putyin elnök célja 1,15 millióról 1,5 millióra növelni a hadsereg létszámát, ezt azonban 2026 előtt aligha érik majd el. Az orosz kormány ugyan titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát, azt tudni lehet, hogy már csak a szociális kiadásokra fordítanak többet a hadseregnél.
Több százezer hadköteles férfi viszont elhagyta az országot a tavalyi mozgósítás miatt, ami súlyosbítja a demográfiai helyzetet.

A népesség öregszik, a munkaképes korúak száma a következő évtizedben becslések szerint 6,5 százalékkal csökken.

Decemberben már a jegybank is figyelmeztetett, hogy „az orosz gazdaság termelékenységének bővítését nagyrészt a munkaerőpiaci helyzet korlátozza”. 
A Bloomberg a statisztikák elemzése alapján arra jutott, hogy a munkavállalók száma elsősorban a szolgáltatási szektorban, azon belül is a kereskedelemben esett vissza tavaly mintegy 310 ezer fővel, de ezt szinte teljesen ellensúlyozta a hadsereg létszámának bővülése. 

A munkanélküliségi ráta rekordot jelentő 3,6 százalékra zuhant januárban az egyébként is alacsony tavaly áprilisi négy százalékról. 

orosz menekülők
Százezrek menekültek külföldre a mozgósítás elől.

Ehhez az is hozzájárult, hogy a háború miatt bevezetett nyugati szankciók következtében drasztikusan visszaesett az nőtt viszont a hazai gyártók haszonkulcsa, így mindent megtesznek a munkaerő megtartása érdekében. Ez azonban egyre kevésbé sikerül.
Natalia Danina, a HeadHunter oroszországi munkaerő-toborzó cég elemző részlegének vezetője elmondta a portálnak, hogy az elmúlt 12 hónap során februárban fordult elő először, hogy az üres álláshelyek száma jobban nőtt, mint a jelentkezőké. A helyzet szerinte hamarosan olyan lesz, mint a 2021-es oroszországi járványhullám után, amikor „teljes erővel tombolt a munkaerőhiány”. 

Az alacsony a munkaerőhiánnyal párosulva akadályozza a gazdaság strukturális átalakulását. Vagy nincs ember, vagy nem akar munkahelyet váltani

– magyarázta.

MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER,13:  (RUSSIA OUT) A saleswoman draws a red hare on the glass at the entrance to the Pyatorochka supermarket, December 13, 2022, in Moscow, Russia. The Moscow Mayor's office announced that entertainment events will be reduced during the 2023 New Year and Christmas festivities, and the money saved will be sent to support the army fighting against Ukraine.
A kereskedelemben csökkent leginkább tavaly a munkaerő száma.
Fotó: Getty Images

A súlyos munkaerőhiány miatt 2022 utolsó negyedévében folyamatosan nőttek a reálbérek, éves bázison 0,3–0,6 százalék között, megfordítva az áprilisban kezdődött negatív folyamatot, és ez a tendencia valószínűleg az idén is folytatódott. Az első adatot szerda délután teszik közzé, de elemzők 0,5 százalékos növekedést várnak.

Moszkva tovább sarcolja a külföldi befektetőket

A „barátságtalan” országok külföldi befektetőinek a piaci érték legalább tíz százalékát „önkéntes készpénz-hozzájárulásként” fel kell ajánlaniuk az orosz költségvetésnek, ha megválnak a helyi vagyonuktól – tudatta a moszkvai Pénzügyminisztérium. Az ukrajnai háború miatt távozás mellett döntő külföldi cégek már eddig is arra kényszerültek, hogy hatalmas árengedményekkel, gyakran névleges díjért adják el oroszországi érdekeltségüket, bár néhányan olyan visszavásárlási záradékot csatoltak a szerződéshez, amelyik lehetővé teszi, hogy a jövőben visszatérjenek.
Az új intézkedés azonban még jobban megnehezíti a távozást. Az eladók eddig választhattak, hogy azonnal befizetik az orosz költségvetésbe a teljes tranzakció értékének tíz százalékát, vagy részletekben egy-két év alatt. Az utóbbi lehetőség most megszűnt.