Nagyot ugrott az amerikai államkötvények árazása, amikor a bankpánik miatt a jegybank szerepét betöltő Fed szelidülését kezdték árazni a piacon. Ám most elemzők arra figyelmeztetnek, hogyha rendeződik a bankszektor helyzete, akkor a jegybankárok ismét az inflációra fókuszálnak, s a kötvényrali satufékre kényszerülhet. A kötvénypiacon az árfolyam és a hozam ellentétesen mozog. Egy újabb hozamemelkedés rossz hír a részvénypiacoknak, melyek az idei első negyedévet nyereséggel zárták. Ám a kockázatmentes hozam emelkedése elszívja a likviditást a részvények elől.

money, amerikai kötvények, bond
Fotó: GettyImages

A makacs miatt sok fedezeti alap fogadott arra, hogy a kincstári hozamok tovább emelkednek - mondta Warren Pierson, a Baird Advisors befektetési igazgatója. Hozzátéve: az SVB csődje azonban hirtelen a mélybe taszította a kötvényhozamokat. Ám 

az elkövetkező hónapokban ezek a fogadások végül helyesnek bizonyulhatnak. 

Az elmúlt két hétben nem volt újabb bankcsőd, miközben az infláció, továbbra is aggodalomra ad okot. A fogyasztói árak februárban 6 százalékkal emelkedtek év per év alapon, ami ugyan valamelyest alacsonyabb a korábbi hónapokhoz képest, de még mindig jóval meghaladja a Fed 2 százalékos inflációs célját. Ráadásul, a – amit a Fed szintén kiemelten figyel – még mindig történelmi mélypontoknál időzik. Ami nagy kamatemelési mozgásteret biztosít a Fednek.  

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy még csak 

most bontakozik ki az adósságplafon-csata a mélyen megosztott amerikai törvényhozásban,

 s a fizetésképtelenség elméleti lehetősége volatilissé teszi a kötvénypiacokat.