Amilyen borongós hangulatban nyitottak csütörtökön az amerikai tőzsdék, olyan vidám lett a nap vége. Nyitáskor csak a klasszikus Dow Jones ipari index tartotta magát, köszönhetően a Salesforce felhőszolgáltató erős napjának. Az aktivista befektetők által nógatott cég ugyanis javuló kilátásokat jelentett, s ez csaknem 13 százalékos ralit eredményezett napon belül, megtámogatva az indexet. Ezzel szemben a széles piacot leképező S&P 500 és a technológiai fókuszú Nasdaq Composite vaskos mínuszokban kezdte a napot.   

First Day Of Trading On Floor Of NYSE In 2023
Fotó: Bloomberg

Végül

az S&P 500 0,76 százalékot emelkedett, a DIJA 1,05 százalékot, a Nasdaq pedig 0,73 százalékot.

A The Wall Street Journal szerint a délutáni piaci fordulatban szerepet játszott, hogy a Fed atlantai kormányzója úgy nyilatkozott, támogatja a további 25 bázispontos kamatemeléseket. Ami egyértelműen a kamatpálya lelapulását vetíti előre.

A tízéves amerikai referencia-kincstárjegy hozama csütörtökön 4,078 százalékra emelkedett

a szerdai 3,994 százalékról. A tízéves hozam, amely a diákhitelektől a jelzálogadósságok kamatáig mindent befolyásol, november óta a legmagasabb szintre emelkedett. A 4 százalékos hozam arra utal, hogy a piac tartósan magas kamatpályát áraz. És a magas kötvényhozamnak szerepe lehetett a részvénypiacok februári esésében is.