Már a nyitás előtt is érezhető volt a bizonytalanság a tengerentúli részvénypiacokon. A főbb határidős részvényindexek csütörtökön egymásnak ellentmondó szignálokat adtak. A széles piacot leképező S&P 500 határidős jegyzése 0,6 százalékos mínuszba csúszott, ellenben a klasszikus Dow Jones ipari átlagindex határidős jegyzése 0,3 százalékos pluszba kapaszkodott. Ennek fényében iránykereséssel indult a tőzsdenap az amerikai parketteken. 

Markets React To Fed Chairman Powell's Remarks In D.C.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Az S&P 500 a harangszó után 0,25 százalékos mínusszal nyitott. 

Ennél is jobban megcsúszott a technológiai fókusz Nasdaq Composite index, amely 0,58 százalékos mínusszal indított, ami részben annak a következénye, hogy a Tesla nagy nyomás alá került a szerdai befektetői napot követően. Már a csütörtöki nyitás előtti kereskedésben 8 százalékos mínuszba csúszott a Tesla kurzusa, miután a piac hiába várta az új olcsó autómodell bejelentését. Végül mínusz 5 százalékos start kerekedett ki a befektetők csalódásából.

Csak a DIJA tartja magát,

s 0,36 százalékos plusszal kezdte a napot. Igaz, ebben jelentős szerepet játszott, hogy a Salesforce már a nyitás előtt 16 százalékot ment, mert az aktivista befektetők által nógatott üzleti szoftverszolgáltató kilátásai javultak. A papír végül 13 százalékos pluszban indított, erősen támasztva a klasszikus ipari indexet. 

Annál izgalmasabb, hogy 

a tízéves amerikai referencia-államkötvény hozama tavaly november óta először emelkedett 4 százalék fölé.

Az emelkedő hozamok növelik a fogyasztók és a vállalatok hitelfelvételi költségeit, emellett aláássák más befektetések árazását, mert alacsony kockázattal kínálnak folyamatos kifizetéseket. A hozamok emelkedése szerepet játszott az S&P 500 februári 2,6 százalékos esésében is.