Több milliárd dollárt fektetett a Salesforce üzleti szoftverszolgáltatóba egy aktivista befektető, az 55 millárd dollárt kezelő Elliott Management. Ennek egyik következménye, hogy az eddiginél is nagyobb nyomás nehezedik a cég vezetésére. Az aktivista befektetők ugyanis a kisebbségi részesedés megszerzését követően általában betámadják az igazgatóságot, és merész átalakítási terveket terjesztenek a közgyűlés elé. Ráadásul, 

viharos heteket tudhat maga mögött a Salesforce,

amely január elején közölte, hogy a dolgozói 10 százalékát leépíti, és csökkenti az irodai területet. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Salesforce részvényét 30 százalékos növekedési potenciállal ajánlják idén vételre a Wall Street-i szakértők.

San Francisco, CA, USA - Feb 9, 2020: The entrance sign of Salesforce Tower, at the American cloud-based software company Salesforce.com, Inc.'s Headquarters campus in San Francisco, California.
Fotó: Shutterstock

Az Elliott az egyik legizgágább aktivista befektető, olyan skalpokkal, mint a PayPal, a Pinterest és a Swedish Match. De emlékezetes volt részükről a Twitter-alapító Jack Dorsey lemondatása is. Ám egyelőre 

nem tudni, hogy mit céloz az újabb kampány, bár sanszos, hogy operatív fejlesztéseket ösztönöz.

„A Salesforce a világ egyik legkiemelkedőbb szoftvercége, közel két évtizede követjük a vállalatot, s alig várjuk, hogy konstruktívan együtt dolgozhassunk Marc Benioff elnök-vezérigazgatóval” – mondta Jesse Cohn, az Elliott ügyvezető partnere, aki ült már a Citrix, az eBay és a Twitter igazgatóságában is.

Marc Benioff szerint a Salesforce, 

más iparági szereplőkhöz hasonlóan túlzásba vitte a létszámbővítést

a járvány idején. A 2020. januári 49 ezerrel szemben tavaly októberben ugyanis már 80 ezer alkalmazottja volt a cégnek. 
A Salesforce a tavalyi harmadik negyedévben 7,84 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami ugyan 14 százalékos növekedés éves alapon, de erős visszaesés az egy évvel korábbi azonos negyedévben elért 27 százalékos bővüléshez képest. Ráadásul a vállalat egyelőre nem adott iránymutatást a 2024-es pénzügyi évre. 

A Salesforce-részvények árfolyama öt év alatt 33 százalékot emelkedett, ami kiváló teljesítmény, de egyéves távlatban 32 százalékos a visszaesés. Pénteken 151,25 dolláron zártak, s

az idei évben eddig 13 százalékot nőtt az árfolyam.

A papír konszenzusos célára 195,59 dollár.

 

Színezi az összképet, hogy Bret Taylor, aki 2017 óta volt társvezérigazgató,

 január végén feláll a székéből.

A The Wall Street Journal korábban megszellőztette, hogy az elnök-vezérigazgató Benioffot frusztrálta a társvezérigazgató Taylor időbeosztása: túl sokat foglalkozott a Twitterrel, ahol elnök volt.  De Stewart Butterfield, a Salesforce által még a világjárvány idején felvásárolt Slack Technologies, a munkahelyi üzenetküldő rendszeréről ismert szoftvercég társaalapító vezérigazgatója is távozik posztjáról.

A Salesforce az elmúlt években aktív vállalatfelvásárló volt. Tavaly 27 milliárd dollárt költött akvizícióra. Két évvel korábban 15 milliárd dollárért vette meg a Tableau Software adatelemző platformot és három éve kötötte a hatmilliárd dolláros MuleSoft-ügyletet.