Totál pániküzemmódba kapcsolt a Google, amióta a Microsoft beépítette a mesterséges intelligenciával (MI) működő ChatGPT technológiáját keresőmotorjába, az újjávarázsolt Bingbe, állítólag még Sergey Brin is visszatért az irodába kódolni – mondta a német Handelsblatt üzleti lapnak Peter Thiel, az amerikai techszektor legendás befektetője, a Pay Pal fintechcég és a szintén a mesterséges intelligencia felhasználására fókuszáló Palantir alapítója.

MIAMI, FLORIDA - APRIL 7:  Peter Thiel, co-founder of PayPal, Palantir Technologies, and Founders Fund, holds hundred dollar bills as he speaks during the Bitcoin 2022 Conference at Miami Beach Convention Center on April 7, 2022 in Miami, Florida. The worlds largest bitcoin conference runs from April 6-9, expecting over 30,000 people in attendance and over 7 million live stream viewers worldwide.
Fotó: Marco Bello / Getty Images

Az üzletember szerint ugyanis a Google, illetve a tulajdonos Alphabet – annak ellenére vagy éppen azért, mert az internetes keresési üzletágban 20 éven át monopolstátuszt élvezett – egyfajta hálókocsis utazásként fogta fel a helyzetét. 

Bár nagyjából 50 milliárd dolláros készpénzhegyen csücsült, túl keveset költött kutatásra és fejlesztésre.

Most viszont, miután Bill Gates ébresztőt fújt, azonnal piacra akarta dobni saját chatbotját, a Bardot. Amióta pedig kiderült, hogy utóbbi hibásan működik, az Alphabet tőzsdei kapitalizációja 150 milliárd dollárral csökkent.

A befektetők ugyanis pontosan értik, hogy a Google monopolpozíciója és vele együtt a komplett üzleti modellje is kockán forog. Ha a Microsoft a mesterséges intelligencia segítségével forradalmasítja a keresési üzletágat, az teljes paradigmaváltást hoz a szegmensben.

Thiel amúgy meglehetősen derűlátóan ítéli meg a mesterséges intelligencia által nyújtott új perspektívát. Jóllehet sokan aggódnak, hogy emberek milliói veszíthetik el munkájukat az MI miatt, szerinte a történelem azt mutatja, hogy a gépek mindig is átvették az emberi munkát. Például a 18. század végi és 19. század eleji textilgyárakat is hatékonyabbá tették a gépek, nekik köszönhetően több és jobb minőségű ruhát tudtak előállítani.

 

Ugyanez vonatkozik a mezőgazdaságra is, a gépek átvették a munkát, hogy az emberek értelmesebb feladatokra koncentrálhassanak.

A techbefektető ráadásul úgy véli, az MI megoldást hozhat a nyugati világ általános problémájára is, hogy tudniillik, jó néhány ágazatban szerinte alig van már valódi innováció.

Az eredmény a termelékenység stagnálása, holott mindannyiunknak hatékonyabbá kellene válnunk, mivel az elöregedő társadalom elosztási konfliktusait csak úgy lehet megoldani, ha a felosztandó torta, azaz a jövedelem nő. A mesterséges intelligencia pedig hatalmas segítséget jelenthet ebben.

Egyetlen év alatt tízmilliárd dollárral növelheti piaci értékét a ChatGPT atyja

A chatbotok királya egyetlen év alatt 30 százalékkal növelheti a tőkéjét.