A Microsoft versenyellenes magatartást tanúsít a cloud (felhő) területén, kihasználják az Office és a Windows terén meglévő erőfölényüket, hogy helyzetbe hozzák az Azure-t – jelentette ki Amit Zavery, a Google Cloud alelnöke.

Montreal,,Canada,-,September,8,,2018:,Microsoft,Azure,App.,Microsoft
MONTREAL, CANADA - SEPTEMBER 8, 2018: Microsoft Azure app. Microsoft Azure is a cloud computing service created by Microsoft for building, testing, deploying, and managing applications and services
Fotó: Shutterstock

A redmondi vállalat egyedi megállapodásokat tervez kötni a panaszt benyújtó kisebb európai felhőszolgáltatókkal, amivel kvázi felvásárolják a cégeket, de ezek a feltételek nem mindenkinek elérhetők, így ez tisztességtelen előnyt nyújt a Microsoftnak – fejtette ki a Reutersnek adott interjújában.

A szabályozó hatóságoknak azt mondanám, hogy ezt a kérdést alaposabban kellene vizsgálniuk, még akkor is, ha egy vagy két szolgáltatóval esetleg megállapodnak

– mondta Zavery az amerikai hírügynökségnek. Hozzátette: a szerződések nem oldják meg a szélesebb körű problémát. Elutasította azt a felvetést, hogy az ügy csupán a Google és a Microsoft közötti rivalizálásról szólna, szerinte a felhőről mint üzletágról van szó. A vállalat felvetette a kérdést az uniós trösztellenes hatóságnak, és sürgette a felügyeleti szervet, hogy vizsgálják meg közelebbről. A redmondi cég válaszában leszögezte: elkötelezettek az európai felhőközösség és annak sikere mellett, 

egyben közölték, hogy a cloud terén a vállalat egészséges második helyen áll több mint 20 százalékos piaci részesedéssel.

A két amerikai tech óriás között egyre élesebb a verseny a több milliárd dolláros felhőszolgáltatási üzletágban, ahol a Google lemaradt a piacvezető Amazon és a második helyen álló Microsoft mögött. Az utóbbit azonban azzal vádolták riválisai, hogy kevesebbet számlázott azoknak az ügyfeleknek, akik a termékeiket a Microsoft felhőjében futtatták, mint azoknak, akik egy másik szolgáltató adatközpontja mellett döntöttek, így több versenytársa is panaszt nyújtott be a vállalat ellen.

A redmondi óriás válaszul igyekszik megállapodni a kisebb európai szolgáltatókkal, ennek keretében módosítja a licenc- és az árazási gyakorlatát, cserébe az érintettek visszavonják a trösztellenes panaszt. Értesülések szerint a Microsoft és három kisebb cég, a francia OVHcloud, az olasz Aruba SpA és a dán Cloud Community között jön létre egyezség, azonban a nagyobb konkurensek (Amazon, Google) nincsenek elragadtatva, és a felhőszolgáltatók európai lobbiszervezete, a CISPE sem tartja ezt megfelelőnek.

Az még kérdés, hogy az uniós és az európai felügyeleti szervek megindítják-e a trösztellenes eljárást, vagy sem. A Microsoft egyébként az elmúlt tíz évben összesen 1,6 milliárd eurós bírságot kapott az uniós hatóságoktól, jelenleg pedig az Activision Blizzard felvásárlását igyekszik lezárni, amire jó esélye van.

Hihetetlen, de az Apple és a Microsoft a menedék a bankpánikban

Sosem szerepelt az Apple és a Microsoft olyan magas együttes súllyal a széles piacot leképező S&P 500-kosárban, mint mostanában. A két technológiai együtt 13,3 százalékot nyom a latban. A Strategas Securities adatbázisa 1990-ig nyúlik vissza. Hasonló együttállást 1978-ban az IBM és az AT&T mutatott – Howard Silverblatt vezető indexelemző szerint.