Mintegy 40 százalékkal, 3,7 milliárd forintra ugrott a Pensum Group árbevétele 2022-ben, az értékesítéshez kapcsolódó közvetlen kiadások azonban még ennél is meredekebben, 45 százalékkal növekedtek, így az eredménysoron jócskán szűkülő számokat tett közzé a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett társaság.

Pensum
Fotó: Kallus György / VG

A humánerőforrás-szolgáltatási és a munkaerő-kölcsönzési piacon aktív vállalat működési eredménye 43 százalékkal, adózás utáni nyeresége pedig 57 százalékkal zsugorodott, az utóbbi 33,4 milliós profitot jelent, melyből nem javasol osztalékfizetést a vezetőség.

A bevételbővülés mögött az elmúlt évek aktív piacfejlesztő tevékenysége áll, de az is segített, hogy a munkavállalói bérnövekedés következtében áremeléseket hajtott végre a vállalat. A vállalat tavaly tovább bővítette partnerei körét, és így a kihelyezett munkaerő mennyisége is emelkedett. 

Az adózott eredményt több, elsősorban egyszeri tényező rontotta. 

A második fél évben a szempontjából kedvezőtlen és hirtelen adóváltozásokat a társaság nem tudta azonnal áthárítani partnerei felé. Emellett a vállalat több olyan beruházást, fejlesztést indított, amelyek megalapozzák a következő évek növekedését. Ezek közül kiemelkedik, hogy a Pensum a harmadik negyedévben megszerezte a szükséges engedélyt, így minősített munkaerő-kölcsönzőként folytathatja tevékenységét. 

 

Ennek köszönhetően a vállalat harmadik országbeli állampolgárokat, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalókat is alkalmazhat és kölcsönözhet partnerei részére. Az engedély megszerzésével, valamint az ahhoz kapcsolódó piacfejlesztéssel összefüggésben több olyan egyszeri vagy új költség is jelentkezett (IT-fejlesztések, jogi költségek, új belső munkavállalók), amely hatással volt az eredményességre.

A Pensum részvényeivel csütörtök reggel nem kötöttek üzletet, az év eleje óta pedig bő 7 százalékot ereszkedett a kurzus.