Nem csak a betétesek, a befektetők is menekítik a pénzüket az amerikai bankválság első európai betegétől, a Credit Suisse-től. A svájci nagybank részvényárfolyama pénteken újabb 9 százalékot zuhant, 27 százalékra kiterjesztve ezzel a heti árfolyamveszteséget.

Credit Suisse funds
Fotó: Shutterstock

A tőzsdei eladások mellett a pénzintézet által kezelt alapokból is nagy erőkkel hátrálnak ki a kis- és intézményi befektetők, a hét első felében több mint 450 millió dollár tőkét szivattyúztak ki.

A MorningStar adatai szerint március 13-án, hétfőn még 14 millió dollár friss pénz érkezett a második legnagyobb svájci hitelező hagyományos nyílt végű alapjaiba, valamint tőzsdén kereskedett alapjaiba (ETF), ezt követően azonban már százmilliós tételben adták az eszközöket a befektetők.

Kedden 226 millió, szerdán pedig ennél is nagyobb, 240 millió dollárnyi eszköztől szabadultak meg a megriadt befektetők, 48 óra leforgása alatt tehát közel félmilliárd dollár ügyfélvagyonnal lett szegényebb a nehéz helyzetbe jutott hitelező.

A csütörtöki és pénteki tőkemozgásokat még nem összesítette az adatszolgáltató.

A Credit Suisse részvényei szerdán történelmi mélypontra zuhantak, miután fő részvényese, a Saudi National Bank közölte, hogy szabályozási okokból nem tud több befektetést nyújtani neki. Tegnap a Svájci Nemzeti Bank 54 milliárd dolláros mentőövet dobott a szolgáltatónak, ami azonban csak ideiglenesen tudta megnyugtatni a piacokat, a befektetői hangulat képlékenységét a pénteki, közel két számjegyű mélyrepülés is jól mutatja.

A bank múlt hónapban arról számolt be, hogy 2022 utolsó három hónapjában 110 milliárd svájci frankot – 118,71 milliárd dollárt – vontak ki az ügyfelek, az év egészét pedig a 2008-as pénzügyi világválság óta a legnagyobb, 7,29 milliárd frank (7,87 milliárd dollár) veszteséggel zárta.

A Credit Suisse készpénzellátottságát jelző átlagos likviditási fedezeti mutatója nem változott a március 8. és 14. között a vállalat tegnapi közlése szerint.