Csütörtökre virradóra 54 milliárd dolláros hitelkeretet biztosított a svájci jegybank a bajba került óriásbank, a Credit Suisse likviditási gondjainak kezelésére – derül ki a bank csütörtök hajnali közleményéből.

Credit Suisse Shares Shares Plunge During The Uncertainty In Banking Industry
Fotó: John Lamparski / NurPhoto via AFP

A bejelentés hatására az ázsiai piacokra már visszatért a nyugalom, miután előtte a szerdai amerikai és európai kereskedés is meglehetős pánikban zajlott. A Credit Suisse közlése szerint 50 milliárd svájci frank erejéig élhetnek majd a hitelfelvétel lehetőségével, miután szerdán a svájci hatóságok közölték, hogy a bank rendelkezik a rendszerszintű kockázatot jelentő bankok számára előírt tőke- és likviditáskövetelményekkel, és szükség esetén a központi bankhoz is fordulhat további likviditásért.

A 2008-as válságot követően ezzel a svájci bank lett az első globálisan is jelentős pénzintézet, amely vészhelyzeti hitelfelvételre kényszerül – írja a Reuters. A Credit Suisse a forrásokat a fedezett hitelkeret, illetve a rövid lejáratú likviditási program keretében fogja felvenni, magas minőségű eszközök teljes fedezete mellett, és további 3 milliárd frankért a kihelyezett hiteleiből képzett értékpapírokat is piacra dob.

A mentőcsomag hírére a bank részvényei több mint 30 százalékot erősödtek a piacnyitást megelőző kereskedés során, ugyanakkor a JPMorgan úgy véli, hogy a jegybank által biztosított 50 milliárd svájci frankos hitelkeret is kevésnek bizonyulhat, ezért 

a bank felvásárlása lehet a legvalószínűbb forgatókönyv a jövőre nézve, amit talán a Credit Suisse svájci riválisa, a UBS hajhat végre. 

Az európai piacok egyelőre megnyugodtak a mentőcsomag hírére, ami jól jött a forintnak is, miután az aggodalmak szerda estére az év eleje óta először a 400-as szinten is átgyengítették az euró ellenében.

Forint: a svájci botrány túllökte a 400-on, a mentőcsomag új életetet lehelt belé

A forintot még az amerikainál is jobban megütötte az újabb svájci bankbotrány, a 400-as szinten is átzuhant az euró ellenében az esti órákban, de a svájci jegybank által a Credit Suisse-nek nyújtott hatalmas mentőcsomag nyugtatólag hat a kaotikussá vált európai piacokra, és visszahozta a forintot is. Ám nem a bankbotrányok előtti szintre.

Mr. Végzet szerint a svájci bank mizériája csak a jéghegy csúcsa

Sok kín várhat még a piacokra, a kamatemelések csak most kezdenek hatni.