A brit jegybank nem egészen 18 hónap alatt immár 11. alkalommal emelte meg az alapkamatot csütörtökön, a piaci várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékponttal, 4,25 százalékra. A döntés 7-2-es szavazataránnyal született a Reuters tudósítása szerint, igennel voksolt többek között Andrew Bailey, a bank kormányzója is.

Fotó: AFP


A lépés azért nem meglepő, mert meglepetésre megugrott februárban az infláció, négy hónapos csökkenés után éves szinten 10,4 százalékkal emelkedett.

A Bank of England (BoE) monetáris politikai bizottsága ugyanakkor jelezte, hogy a korábbinál kisebb szükségel lát az agresszív kamatemelés folytatására. „A bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a tartós inflációs nyomásra utaló jeleket, beleértve a munkaerő-piaci feltételek feszességét, valamint a bérnövekedés és a szolgáltatási alakulását” – közölte a BoE, hozzátéve, hogy „ha tartósabb nyomásra utaló jelek lennének, akkor a monetáris politika további szigorítására lenne szükség”.

A BoE ezzel követte az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank példáját, mindkét pénzintézmény emelte a kamatot, előbb hasonló arányban, utóbbi pedig 50 bázisponttal.