BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a kereskedés előtt is hullottak a kések a tengerentúlon

Nem csillapodik a bankpánik, hiába szólalt meg az amerikai elnök és intézkedett korábban a Fed.

Hiába próbálta nyugtatni a kedélyeket Joe Biden amerikai elnök a múlt pénteken eszkalálódott bankválsággal kapcsolatban, a jelek szerint a befektetők szabadulni igyekeznek a pénzügyi szektor részvényeitől. A premarket alatt, azaz a hivatalos kereskedés megkezdése előtt a First Republic kurzusa 65 százalékkal zuhant, pedig már pénteken is elszenvedett egy 33 százalékos szakadást. 

Bár a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság bejelentette, hogy minden betétes teljes mértékben kártalanítva lesz, a félelem más bankokra, illetve a gazdaság egyéb területeire is átragadt – értékeltek az Erste elemzői.

New York Stock Exchange Reacts Following Midterm Election Results
Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

A jelek szerint az sem nyugtatta meg a befektetőket, hogy a San Franciscó-i pénzintézetnek vasárnap sikerült többletlikviditást szereznie a Federal Reserve-től és a JPMorgan Chase-től. Ezzel a lépéssel 70 milliárd dollárra emelkedett a bank szabad likviditása, és ebben még nincs benne a Fed rövid lejáratú hitelkerete, amelyet jó minőségű fedezet (például kincstárjegyek) ellenében nyújt majd a központi bank. 

A PacWest Bancorp. elvesztette piaci értéke 24 százalékát a hétfői premarket kereskedésben, óriásit (61 százalék) zuhant a Western Alliance kurzusa. A piaci turbulencia nem kerüli el a nagy neveket sem, a Bank of America részvényei 4, a Charles Schwabé 8 százalékkal estek. Rosszul jártak, akik egyedi bankrészvények helyett régiós bankszektorra specializált ETF-be fektettek: az SPDR S&P Regional Banking ETF hétfőn 7 százalékot esett a múlt heti 16 százalékos csökkenés után. A globális eladási hullámot az váltotta ki, hogy az SVB Financials bezárásra kényszerült: ebben a pénzintézetben szokatlanul magas volt a nem biztosított betétek aránya, és a múlt héten (a Fed hétvégi bejelentésééig) attól lehetett tartani, hogy nem juthat hozzá minden betétes a pénzéhez. 

Az SVB csődje a legnagyobb amerikai bankcsőd 2008 óta. A szinte teljesen azonos eszközállománnyal (213 milliárd dollár) rendelkező First Republic azonban más csoportot célzott meg, mint az SVB. „Sajnos az SVB összeomlásának egyik első következménye valószínűleg az lesz, hogy a kisebb, kevésbé változatos bankokból a nagyobb bankokba menekülnek a nem biztosított betétek” – mondta Chris Kotowski, az Oppenheimer elemzője az ügyfeleknek írt jegyzetében. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.