Egy svájci bíróság 52–590 ezer dollár közti feltételes büntetőjogi bírságot szabott ki négy bankárra, amiért azok a vád szerint segédkeztek Vlagyimir Putyin orosz elnök illegális javainak rejtegetésében és mozgatásában.

Vladimir Putin Visits Sochi
SOCHI, RUSSIA - JULY 19: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin (R) talks as cellist and businessman Sergei Roldugin (R) looks on during the meeting of the Board of trustees of the Sirius education center for gifted children on July 19, 2016 in Sochi, Russia. Vladimir Putin said the latest report on doping among Russian athletes lacked substance and was highly political. The Russian president said officials named in the report will be temporarily suspended. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Fotó: Mikhail Svetlov

A most lezárult elsőfokú eljárás még a Panama-papírok által 2016-ban kirobbantott globális botrány nyomán indult meg, amikor a német Der Spiegel és az angol The Guardian újságírói szagot fogtak, és hosszas oknyomozó munka eredményeként az akták közt rábukkantak Putyin lányának keresztapja, Szergej Roldugin nevére. Mind kiderült, 

Roldugin 50 millió svájci frankot helyezett letétbe a Gazprombank svájci leányánál vezetett számlákon, továbbá garantálta, hogy évente legalább további 10 milliót fizet be ezekre a számlákra.

A svájci bíróság szerint a bankárok nem néztek utána annak, hogy egy csellista hogyan tehetett szert ekkora vagyonra, ahogy az a részlet sem sarkallta őket további kutakodásra, hogy Roldugin Putyin lányának a keresztapja. 

A bíróság álláspontja szerint a bankárok, akik közül három orosz, egyik pedig svájci nemzetiségű, ezzel szándékosan mulasztották el azokat a mélyreható, szükséges háttérellenőrzéseket, amiket a pénzmosás elleni harc során a svájci hatóságok elvárnak. Mint rámutattak: a bankárok által véghez vitt háttérellenőrzés mindössze egy kinyomtatott papír volt a szentpétervári színház honlapjáról, ahol a csellista dolgozott, illetve egy egyébként semmilyen eredményt fel nem mutató, a nevére leadott keresés egy belső ellenőrző rendszerben.

Az eljáró bíró szerint egyértelmű, hogy az összegek nem Roldugin saját vagyonának részét képezték, és ezt a bankároknak is észre kellett volna venniük.

A bíróság kiemelte: ha mindezek nem is ösztökélte a bankárokat a mélyebb háttérvizsgálatra, az, hogy a hatalmas pénzösszeg a putyini kleptokrácia pénztárcájaként működő Rosszija Bankból érkezett, mindenképpen megért volna egy kutatást. 

A bankárok azonban állítják: Putyin lányának keresztapja nem szerepelt a politikai kitettségű emberek listáján (ami önmagában indokolta volna a különleges figyelmet), így ők sem láttak okot az általánosnál mélyebb háttérellenőrzés lefolytatására. 

Az ügyben érdekelt ügyész rámutatott: közismert, hogy Putyin hivatalos fizetése mindössze évi százezer svájci frankot tesz ki, a köreiben mozgók ugyanakkor hatalmas mennyiségű pénzt mozgatnak,

vagyis kijelenthető, Roldugin is csak egy bábu az elnök kezében.

A bankárok ellen hozott ítélet egyelőre nem jogerős: a vádlottak elsőkörben egy kantoni (környéki) bíróságnál fellebbezhetnek az ítélet ellen, azt követően pedig szövetségi szintre is emelhetik azt.

A bankárokat foglalkoztató Gazprombank ellen a svájci felügyelet már 2018-ban hozott egy elmarasztaló ítéletet, mivel a pénzintézet 2006 és 2016 között súlyosan megsértette a svájci felügyelet pénzmosás elleni átvilágítási követelményeit, komoly bírságok kiszabását indokolva a hatóságok részéről.