Elégedettek lehetnek a PannErgy részvényesei a társaság tavalyi, minden főbb pénzügyi soron két számjegyű bővülést hozó teljesítményével, az elmaradása viszont némi keserű szájízt hagyhat bennük, mivel az igazgatóság nem javasol kifizetést az 1,3 milliárd forintra hízó nyereségből.

Bőny, 2015. november 24.Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.MTI Fotó: Krizsán Csaba Bőny, 2015. november 24.
Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A geotermikus energiát hasznosító vállalatcsoport a jelentősen megváltozott energiapiaci és gazdasági környezetben is helyt állt 2022-ben.

A bevételek 11 százalékkal 7,14 milliárd forintra emelkedtek, a többi pénzügyi soron pedig ennél is dinamikusabb bővülést tudhat maga mögött. Mivel az értékesítés közvetlen költségei ennél lényegesen szerényebb mértékben – négy százalékkal – emelkedtek, ezáltal a bruttó fedezet és a konszolidált bruttó cash-flow egyaránt javult.

A leginkább követett eredménymutató, az EBITDA bő negyedével 3,61 milliárd forintra nőtt, ami ezzel a vezetőség eredetileg 2022-re kijelölt, 3,25–3,35 milliárd forintos célsávját is jócskán felülmúlta Ehhez a javuló hatékonyság (az EBITDA-hányad 45-ről 51 százalékra emelkedett), valamint a közelmúlt kapacitásbővítő beruházásai is hozzájárultak. A társaság szerint a működést nem befolyásolják sem a tavaly februárban kezdődött orosz-ukrán háború, sem a pandémia hatásai.

Az üzemi eredmény közel másfélszeresére, 1,9 milliárd forintra hízott, és csaknem ugyanilyen mértékben gyarapodott a csoportszintű adózott nyereség, ami ezzel átlépte az 1,3 milliárd forintot.  A nettó eredményt közel félmilliárd forintos pénzügyi veszteség rontotta, elsősorban a forint leértékelődésén keresztül.

Az időjárási és kapacitási feltételrendszerhez optimalizált működés mellett a PannErgy konszolidált hőértékesítése öt százalékkal 1785 terajoule-ra nőtt, a vezetőségi tervet itt is sikerült némileg meghaladni.

Az igazgatóság megerősítette a 2023-ra vonatkozó, 3,95–4,15 milliárd forintos EBITDA-célt, ez alapján idén újabb 15 százalékos eredménybővülés jöhet, részben a már befejezett és folyamatban lévő beruházásoknak, valamint a megemelt hatósági hődíjaknak köszönhetően. A társaság várhatóan az év végéig üzembe helyezi harmadik termelő kútját Miskolcon.

A PannErgy pénzügyi mutatói
 

A jelentősen felszökő nyereség ellenére részvényesi juttatásra ezúttal nem számíthatnak a befektetők, akiknek a jóval szűkebb 2021-es profitból még részvényenként 18 forintot – összesen 294 millió forintot – osztott vissza a társaság. A szűkmarkúságot a 2023-as várható beruházási lehetőségekkel és igényekkel, illetve „a biztonságos és prudens működéshez szükséges szabad készpénz és egyenértékes eszközszint szükségességével” indokolja a menedzsment.

A befektetők ezzel együtt is kedvezően fogadták az éves jelentést 3,5 százalékkal húzták feljebb a PannErgy részvényárfolyamát csütörtök délelőtt. Idén viszont még kilencszázalékos mínusznál jár a kurzus.