Az eddiginél jóval drágábban értékesítheti az általa megtermelt hőenergiát jövő évtől a PannErgy, január elsejétől ugyanis két számjegyű mértékben emelkednek a geotermikus energiát hasznosító közműcégre vonatkozó hatósági távhőtermelői hődíjak.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
  • A győri leánycég, az Arrabona Koncessziós Kft. 2023-tól az eddiginél 55 százalékkal magasabb, gigajoule-onként 6225 forintért számlázhat. 
  • A miskolci geotermikus projekt cégei, a Miskolci Geotermia Kft. és a Kuala Kft. 64 százalékkal drágábban, 5211 forintos áron értékesíthet.
  • A legkisebb, szentlőrinci projektcégre vonatkozó távhőtermelői hődíj pedig 45 százalékkal, 6715 forintra emelkedik gigajoule-onként.

A kormányrendelet nem határozta meg, hogy a jövő év elejétől érvényes új díjszabás meddig marad érvényben, a PannErgy ezért  az Energiaügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott, három negyedéves időszakot veszi irányadónak, amely 2023. szeptember 30-ig tart.

A vállalat szerint a hatósági hőárak emelése elsősorban annak a hatósági elismerése, hogy a geotermikus hőenergia előállításához szükséges villamos energia ára több mint a 4,5-szeresére nőtt, így ez a társaság eredményességének javulását korlátozottan befolyásolja.

A PannErgy a 2023-ra vonatkozó EBITDA-tervét a negyedik negyedéves termelési jelentése részeként, várhatóan 2023. január 13-án teszi majd közzé.

A vállalat részvényei péntek délelőtt 2,4 százalékkal drágultak a cég piacán erősnek mondható, 33 millió forintos forgalomban. Idén 24 százalékot emelkedett a kurzus, amivel a legjobban teljesítő hazai papírok közé tartozik a megújuló energiát hasznosító társaság.

Idén 1752 terajoule hőenergia értékesítésével számol a vezetőség, amelyből az első három negyedévben 1153 teljesült. Az EBITDA-soron ez 3,25-3,35 milliárd forintos eredményben csapódhat le. A társaság további jelentős fejlesztéseket tervez, amihez több milliárd forintos állami támogatást is elnyert a közelmúltban.