Az eddigi prognózisnál egy évvel korábban, már 2034-ben nem lesz elég pénze az amerikai társadalombiztosításnak, hogy az állami nyugdíjasoknak kifizesse a nekik járó összeget. Ez a gazdasági lassulás, a tartós és a gyengébb termelékenységnövekedés számlájára írható.

A program vagyonkezelőinek legfrissebb jelentése szerint 11 év múlva már csak a juttatások 80 százalékának kifizetésére lesz elegendő fedezet.

Javult az állami egészségbiztosítási program, a Medicare helyzete, melynek a korábbi becslések szerint 2028-ig volt fedezete minden ellátásra, az alacsonyabb egészségügyi kiadásoknak köszönhetően most 2031-ig van elegendő pénz a működésre.  

SARASOTA, FLORIDA - DECEMBER 17: Cynthia Crawford, 89, was recently widowed and now spends the Christmas holiday season alone at her assisted living complex, December 17, 2022 in Sarasota, Florida.
Fotó:  Andrew Lichtenstein / Corbis via Getty Images

Az elmúlt évtizedek alacsonyabb születési aránya a nyugdíjba vonuló baby boomerek hullámával kombinálva megkérdőjelezte az amerikai társadalombiztosítás hosszú távú fizetőképességét, beleértve a nyugdíjasok, az özvegyek és árvák, továbbá a fogyatékkal élők ellátását.

Ahhoz, hogy a program fizetőképes maradjon a következő 75 évben, a járulékokat a jelenlegi 12,4 százalékról 15,84 százalékra kell emelni, vagy a juttatásokat kell csökkenteni 21,3 százalékkal – olvasható a jelentésben.

Tavaly minden kedvezményezettre 2,8 munkavállaló jutott, míg 1974 és 2008 között még 3, a következő 10 évben pedig ez az arány 2,3-ra esik vissza.