Olaf Scholz német kancellár igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, amelyek szerint a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása és a Credit Suisse problémái újabb pénzügyi válságot idézhetnek elő, hangsúlyozva, hogy a rugalmasabb bankrendszer és az erősebb gazdaság biztonságban tartja a megtakarításokat – írja a Reuters.

Bundestag
Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart a szövetségi kancellári hivatalban 2023. március 16-án.
Fotó: Kay Nietfeld

„A monetáris rendszer már nem olyan törékeny, mint a pénzügyi válság előtt volt”

– utalt 2008-as eseményekre, köztük a Lehman Brothers összeomlására. Mindez a Silicon Valley Bank (SVB) március elején bekövetkezett csődje, illetve annak kapcsán hangzott el, hogy a svájci jegybank 54 milliárd dolláros hitelkeretet biztosított a bajba került óriásbank, a Credit Suisse likviditási gondjainak kezelésére. 

A németek megtakarításai biztonságban vannak. Nemcsak a bankrendszer nagyobb ellenálló képessége és a szigorúbb szabályozás miatt, hanem a gazdasági erőpozíciónk miatt is

– idézte a Handelsblatt című német üzleti napilap Scholzot. Hozzátette, hogy a felelősök az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és legutóbb Svájcban is gyorsan és határozottan cselekedtek.

Így állhat fel a szédítő pofon után Európa egyik legtekintélyesebb bankrendszere

A Credit Suisse 50 milliárd frankos jegybanki kisegítése nem példa nélküli, tizenöt éve a UBS is hasonló cipőben járt. Ennek ellenére hatalmas botránynak tartják Svájcban, hogy ilyesmi újfent előfordulhat világhírű pénzügyi szektorukban.